Hrana koju svakodnevno konzumiramo može imati i mračnu stranu, tako se peršin našao na samom vrhu popisa najotrovnijih biljaka
Već drugi put zaredom u utrci za najotrovniju biljku godine, pobijedila je biljka koju svakodnevno koristimo u prehrani.
Otrovni dijelovi peršina
Ove godine je botanički vrt Wandsbek najotrovnijom biljkom proglasio peršin, dok je prošle godine tu titulu nosio krumpir.
Međutim, možete mirne duše nastaviti s konzumacijom ove biljke jer lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavlja nikakvu opasnost. Naprotiv, sadrži puno vitamina C koji je važan u prevenciji prehlade, prenosi Fruchthandel.
Peršin je dvogodišnja biljka, a njegova tamna strana pokazuje se tek u drugoj godini. U drugoj godini razvijaju se 30 do 70 cm visoke cvjetne stapke s neuglednim žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Cvjetovi nisu za konzumaciju, a ni sjemenke jer one sadrže peršinovo ulje. U peršinovu ulju se nalazi apiol – koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. Peršinovo ulje se u prošlosti zbog toga koristilo za izazivanje abortusa.
Djeluje kao afrodizijak
Poseban izraz koriste Nijemci: Peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Kako bi to pojasnili, peršin na muškarce djeluje kao afrodizijak.
Uz apiol, peršinovo ulje sadrži i miristicin, još jedan toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati neke vrste napada. Botanical online piše da su tu i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo i mogu izazvati lezije na koži, prenosi Net.hr.