NA DRAŠKOJ RIVI

Galerija | U Mošćeničkoj Dragi održana petnaesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra “Mala barka – Štorija od mora”

Petnaesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra “Mala barka – Štorija od mora” održava se u Mošćeničkoj Dragi. Svečano otvorenje manifestacije održano je na draškoj rivi gdje je pred mnogobrojnim domaćim i stranim turistima inaugurirana tabela “Draga mjesto bogate ribarske i pomorske baštine”, a zatim i otvorena izložba “Judi od mora i male barki” autora Marka Valjka.

Manifestacija je sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a godinama se realizirala u sklopu EU projekata „Mala barka“, „Mala barka 2“ i „Arca Adriatica“ u kojima je Primorsko-goranska županija bila vodeći partner.

Uz Roberta Mohovića, predsjednika Organizacijskog odbora “Male barke” ujedno i laureata ovogodišnje nagrade Primorsko-goranske županije upravo za doprinos u području očuvanja i revitalizacije pomorske baštine Kvarnera, na otvaranju su se obratili pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Alessandra Ban te načelnik općine Riccardo Staraj.

Program prvog dana i večeri “štorije od mora” upotpunio je sajam eko-etno proizvoda te koncert Limene glazbe Spinčići. U sklopu promocije maritimne baštine prikazan je način podvodnog održavanja brodova u moru, a u luku je uplovio i lošinjski loger “Nerezinac. Okupljeni su imali priliku razgledati “Kuću od mora” uz stručno vodstvo, ali i sudjelovati u radionici tradicijskih pomorskih vještina. Večer je zaključena revijalnom veslačkom regatom te vatrometom.

Za subotu je planirana regata tradicijskih plovila s početkom u 14.30 sati, a poslijepodne panoramska vožnja bracerom »Tornado Blue« iz 1898. Navečer je svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate, a program će se zaokružiti u nedjelju kada će uz sajam eko-etno proizvoda, prezentaciju maritimne baštine biti organiziran, ribolov s rive za djecu i radionica prepoznavanja vrsta ribe. Tu je još i natjecanje u potezanju konopa te večernji prikaz izvlačenja barki na plažu kada još nije bilo zaštićene luke “Tira barke na pesak kako pred 100 let”. Festival mora i barki zaključit će se uz nedjeljni večernji glazbeni program na rivi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari