'JEDNA NOĆ POD ZVIJEZDAMA'

Video | Riječani spavali na otvorenom iz solidarnosti s beskućnicima, potrebitima kuhao Deni Srdoč

U znak solidarnosti, petu godinu za redom,održana je Jedna noć pod zvijezdama. Događaj posvećen osvještavanju problemu beskućništva. Spavanje na otvorenom poseban je dio programa koji sudionicima približava iskustvo beskućništva.

Biserki Selimović, volonterki Depaula ovo je bilo već peto spavanje. “Svaki put sve bolji doživljaji. Svaki put je srce punije jer ste shvatili da je netko i ovu noć bio na cesti. Kakav je osjećaj znati da možete pomoći nekome? Neopisiv, neopisiv. To kad osjetite da vam je srce sretno previše ste dali. Ne previše, nego onoliko koliko ste imali tada”, poručila je Biserka za Kanal Ri.

‘Nikad ne možete dočarati…’

Ova akcija nailazi na odobravanje korisnika Depaula koji su spavanje na otvorenom iskusili na vlastitoj koži.

“Drago mi je da barem netko na neki način pokušava pomoć tim ljudima koji su zbog razno raznih životnih situacija, bolesti, problema, kredita, gubitka posla i razno raznih stvari… došli u takvu situaciju da moraju živjeti na cesti. Nikad ne možete dočarati dok sam stvarno čovjek ne bi otišao van na ulicu probati prespavati noć. Pogotovo po ovakvom vremenu, kiši zimi. Ne možete to osvijestit dok sami niste u takvoj situaciji”, poručio je Denis Banko.

“Ono što uvijek u našem društvu ističemo je to materijalno siromaštvo. Naravno da je to ono prvo što trebamo – gasiti požar, i mi što prvo dajemo našim ljudima je kruh. Ali mislim da je isto veliki problem te izoliranosti, osamljenosti, samoće…”, rekla je voditeljica vanjskog rada i koordinatorica volontera u Deapaul Hrvatska Petra Štokić.

Potrebno je pomoći i ne okrenuti glavu. Stoga se poznati kuhar Deni Srdoč pobrinuo da nitko ne ostane gladan.

“Danas smo išli nešto onako sjevernije, da se na hladni dan okrijepimo uz irski gulaš s njokom od starog kruha, pancete i još nekih začina”, poručio je Deni Srdoč.

Kako bi se večer dodatno začinila, po prvi put organiziran je malonogometni turnir. Raznolikom programu pridružio se i Vrt beskućnika.

“Ovdje su biljke – začinsko bilje, jestivo bilje, aromatično bilje, ovisno o sezoni – koei naši korisnici zajedno s nama, zaposlenicima volonterima, mentorima uzgajaju, rasađuju”, predstavila je vrt volonterka Depaula Alis Marović.

Ovakav rad puno znači korisnicima. Beskućništvo opisuje i izložba fotografija ‘Mi i naši prijatelji’.

“Kroz ove slike sam pokušao prikazati kako to izgleda živjeti na ulici i kroz ove slike teško ih je opisati riječima, ali samo kad ih pogledate možete doživjeti cijelu priču jednog čovjeka koji nema gdje spavati, koji nema krov nad glavom”, istaknuo je fotograf Ivo Santini, donosi Kanal Ri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari