OD 16 DO 20 SATI

Policija pojačano nadzirala vozače motocikala i mopeda, evo rezultata akcije

Pozivamo vozače i sve ostale sudionike u prometu na apsolutno poštivanje prometnih propisa i odgovorno ponašanje u prometu, izvijestila je policija.

Kako je na prometnicama sve više vozača mopeda i motocikala, ovaj tjedan proveden je pojačan nadzor vozača i vozila na cestama na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske.

Jučer je od 16 do 20 sati održana i ciljana preventivno-represivna akcija nadzora vozača motocikala i mopeda na području Rijeke i okolice s ciljem apeliranja vozačima na poželjna ponašanja u prometu i dosljedno poštivanje prometnih propisa koji bi rezultirali povećanjem njihove sigurnosti u prometu na cestama.

U akciji je prometna policija pri tome koristila uređaje za utvrđivanje najveće brzine kretanja mopeda, a koji ukazuju na povećanje zapremine motora, samim time i na skidanje blokada i mijenjanje tehničkih (tvorničkih) značajki motora. Naime, policija nije jedini i odlučujući čimbenik u sigurnosti prometa već su to vozači sa svojim postupcima, odnosno ponašanjem u prometu, zatim tehnička ispravnost vozila, ali i prometnice koje s prethodno navedenima izravno utječu na stanje sigurnosti.

Tijekom akcije su kontrolirana 59 vozača mopeda i 57 motocikala kod kojih su sveukupno utvrđena 32 prekršaja.

Izdvajamo vozača motocikla koji je upravljao prije položenog vozačkog ispita s neregistriranim vozilom pa mu je isto privremeno oduzeto. Uz spomenuto, u nadzoru je utvrđeno još osam prekršaja isteka prometne dozvole motocikala, dva prekršaja vožnje bez potrebne kategorije, za jedno vozilo je utvrđena i tehnička neispravnost, a jedan vozač motocikla je upravljao pod zabranom, dok drugi pod utjecajem alkohola do 1,0 promila.

Iako je akcija primarno bila preventivna i ciljana, policija je uz vozače mopeda i motocikla nadzirala i ostale sudionike u prometu pa je sveukupno u četiri sata nadzora evidentirano 114 prekršaja.

Tako su između svh prekršaja trima vozačima osobnih vozila oduzete vozačke dozvole i isključeni su iz prometa jer su zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola.

Osim toga kod jednog taxi vozila je utvrđena tehnička neispravnost, istekao je periodički pregled pa je isključeno iz prometa, odnosno privremeno oduzeto. Također je jedno osobno vozilo upućeno na izvanredni tehnički pregled kod kojega je utvrđena tehnička neispravnost.

Inače od svih utvrđenih prekršaja u četiri sata nadzora, najveći broj , njih 44, je prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji.

Preventivne akcije nastavit će se i u sljedećem razdoblju s ciljem ostvarenja što veće razine sigurnosti u prometu. Koristimo ovu priliku i još jednom pozivamo vozače i sve ostale sudionike u prometu na apsolutno poštivanje prometnih propisa i odgovorno ponašanje u prometu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari