REAKCIJA NADLEŽNIH Još jedan slučaj salmonele: povučena piletina poljskog proizvođača

Nadležne institucije utvrdile su postojanje bakterije salmonella enteritidis u svježem pilećem mesu proizvođača iz Poljske

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da je zbog salmonele povuklo s tržišta svježe pileće meso, batke i zabatke poljskog proizvođača Cedrob S.A. s rokom valjanosti do 6. svibnja, koje je na tržište stavila tvrtka Pivka export-import d.o.o.

“Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je prilikom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u svježem mesu peradi – pileći batak/zabatak svježi klasa A chilled utvrđena bakterija salmonella enteritidis”, stoji u obavijesti objavljenoj na internetskoj stranici Hrvatske agencije za hranu.

Uzorak je uzet u objektu isporučitelja proizvoda Pivka export-import d.o.o., a proizvođač spornog proizvoda je poljska tvrtka Cedrob S.A.

“Proizvod, pileći batak/zabatak svježi klasa A chilled, LOT 119/1/269/17, proizveden 29. travnja 2017. godine, s rokom valjanosti upotrijebiti do 6. svibnja 2017. godine, više se ne nalazi na tržištu”, dodaje se u priopćenju.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp, a najčešće ju uzrokuje hrana životinjskog porijekla kao što su jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, treba se pridržavati dobre higijenske prakse, odnosno prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, treba dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70 °C u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa, upozorava agencija.
Vijesti.hr

Iz naše mreže
Preporučeno
video dana
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari