U ZAGREBU

Zavod za socijalni rad o problematičnom učeniku koji maltretira cijeli razred: ‘Stručni tim prati obitelj’

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Slučaj je komentirao i Hrvatski zavod za socijalni rad

Roditelji su u petak prosvjedovali ispred jedne škole u Novom Zagrebu. Razlog za njihovo nezadovoljstvo je učenik koji se u srijedu priključio razredu četvrtaša.

Riječ je o učeniku koji je fizički maltretirao i seksualno uznemiravao kolege iz prijašnjih razreda. Kao što smo ranije izvještavali, zbog toga je promijenio već dvije škole, piše Net.hr.

Slučaj je komentirao i Hrvatski zavod za socijalni radNjihov odgovor na upit RTL-a prenosimo u cijelosti:

“Obitelj učenika je u tretmanu nadležnog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a nakon zaprimljenih prijava škole o poteškoćama u njegovom ponašanju. Nadležni stručni tim prati obitelj kroz mjere obiteljsko pravne zaštite, sukladno Obiteljskom zakonu, a u okviru istih je realizirana i međuresorna suradnja. Obitelji će se i nadalje pružati sva potrebna pomoć i podrška sukladno važećim zakonskim propisima i pravilima struke.

S obzirom na načelo tajnosti i zaštite osobnih podataka, načelo poštivanja privatnosti kao i činjenice da se radi o maloljetnoj osobi ne možemo Vam dati više informacija o konkretnom slučaju. No, ne ulazeći u konkretan slučaj, ističemo kako je za prevenciju i rješavanje vršnjačkog nasilja nužna dobra međuresorna suradnja, kao i djelovanje i preuzimanje odgovornosti svih koji se nalaze u okruženju djece.

Napominjemo kako je, s obzirom na pojavu novih oblika nasilja među djecom i mladima, kao i radi potrebe da se, osim područja intervencija, postupanje proširi i na područje preventivnih aktivnosti i odrede jasne uloge i odgovornosti u pružanju koordiniranih, sveobuhvatnih i integriranih usluga resornih tijela i nevladinih udruga, donesen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. Protokol se odnosi na slučajeve nasilja među djecom i mladima do 21. godine.

Radi se provedbenom dokumentu kojim se jasno propisuju postupanja i obveze nadležnih tijela s naglaskom na međuresornu suradnju i zajedničko djelovanje u provedbi aktivnosti radi prevencije, ranog prepoznavanja rizika i suzbijanja nasilja, zaštite žrtava i poduzimanja adekvatnih mjera obiteljsko pravne i kazneno pravne zaštite protiv počinitelja”, rekli su iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Roditelji zabrinuti

Podsjetimo, ranije u petak novinari su razgovarali sa zabrinutim roditeljima. “Moje dijete je došlo iz kuće prvi dan i reklo da je došao novi učenik u razred i da se ne ponaša primjereno”, majka jednog učenika požalila se našoj reporterki Zorani Čičak Kulić.

Problematični dječak došao je s asistentom kako bi se lakše prilagodio novom razredu. “Šok je odmah uslijedio za nas roditelje. Ništa nam nije objašnjeno zašto je dijete došlo u naš razred i kako, a odmah prvi dan krenuli su problemi. Uznemirava djecu, govori prostote, seksualno uznemirava curice, pokazuje srednji prst i slične stvari”, ispričala je majka jednog djeteta, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari