OPASNOST NIJE PROŠLA!

Video | Novi izazov za hrvatske poljoprivrednike: Kukuruz pun virusa? ‘Mogu postati žarišta’

Eutanazija 9872 svinje na farmi Sokolovac u Baranji danas je završena, no opasan virus afričke svinjske kuge i dalje prijeti. U tijeku je berba kukuruza, a ukoliko su prije poljoprivrednika u njihovim poljima bile i zaražene divlje svinje treba biti oprezan, kako se virus ne bi dalje prenio i kukuruzom.

Kukuruz na baranjskim poljima spreman je za berbu, no prije otkupa mora proći dodatnu obradu.

„I suh i spreman za branje, ali podliježe termičkoj obradi, više vam nitko od otkupljivača neće uzeti ga kao takvoga, mora ga propuštati na termičku obradu,“ objašnjava Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. U sušarama se, na visokim temperaturama, kukuruz tretira kako bi se uklonile zaraze i bolesti.

„Ubiti ove gljivice, ubiti ove toksine, aflatoksine i to dodatno naplatiti, to nama stvara dodatni trošak, na i ovako jalovu cijenu, na ovako jalovu i šugavu godinu,“ dodaje Pranjić.

Uz to, pojavila se i afrička svinjska kuga, koju prenose oboljele divlje svinje dok tragaju za hranom.

„Svaka inficirana svinja pa tako i divlja svinja neprekidno izlučuje virus od infekcije sve do uginuća, tako da naravno da se može dogoditi da kuda god prođe će inficirati okoliš,“ upozorava Lorena Jemeršić, voditeljica Laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta.

Virus se može uništiti visokom temperaturom u sušarama

Kukuruzna polja mogla bi postati izvor širenja bolesti.

„Zagrize klip, ostavi, ide dalje, taj klip završi u kombajnu i bude pomiješan sa svim ostalim kukuruzom, to je vrlo lako moguće,“ objašnjava Dejan Šarošković, uzgajivač svinja iz Kneževih Vinograda.

Zbog toga su farmeri koji svinje hrane kukuruzom s vlastitih njiva zabrinuti.

„Berba je tu, ljudi već skidaju kukuruze, trebalo bi da nas upute da znamo, netko tko je stručan, tko se u to razumije da nam pojasni, objasni da znamo što da radimo,“ kaže Šarošković.

Stručnjaci ističu da se virus može uništiti u sušarama na visokim temperaturama, no ne u svim oblicima termičke obrade.

„Ne možemo reći da uobičajena temperatura od 60-70 stupnjeva kroz pola sata uništava virus u tim hranidbenim namirnicama za svinje,“ napominje Lorena Jemeršić.

Ipak, postoji i ohrabrujuća strana – virus se ne zadržava dugo na kukuruzu.

„Može u mesu ili nekim mesnim prerađevinama, međutim na samom zraku on je vrlo nepostojan, svega nekoliko sekundi do nekoliko minuta,“ ističe Vladimir Margeta, profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Kukuruz treba ostaviti da odleži u skladištu

ChatGPT said:

Samo na kukuruzu virus se ne može razmnožavati.

„Kukuruz, niti jedna druga hrana, ne dozvoljava umnožavanje virusa u njoj što znači da koliko virusa na nju padne – toliko će i u prvo vrijeme ostati dok se ne raspadne,“ pojašnjava Lorena Jemeršić.

Zbog toga je važno kukuruz nakon berbe ostaviti u skladištu.

„Da se ne daje odmah svinjama, da se ostavi u skladištu neko vrijeme, da taj virus, ako je i bilo ga, ako je on dospio na kukuruz, da se on uništi znači zrakom i tim skladištenjem,“ savjetuje Vladimir Margeta.

Ipak, najsigurnija metoda ostaje termička obrada kukuruza u sušarama, a uz to se nakon žetve trebaju strogo poštivati biosigurnosne mjere kako se virus s polja ne bi dalje širio, prenosi Danas.hr.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari