GDJE IH NAPUNITI?

Masa turista stiže nam ove godine s električnim autima, istražili smo hoće li imati problema: ‘Pokrenuli smo značajan projekt’

Ilustracija

U našoj zemlji trenutačno ima oko 950 javno dostupnih punionica s više od 1700 priključaka za punjenje te uz to više od tisuću smještaja diljem Hrvatske koji nude mogućnost punjenja električnih vozila za svoje goste, rekli su iz Udruge Strujni krug

Turistička sezona koja je pred nama mogla bi srušiti sve rekorde! Naime, kako su brojke od početka godine u porastu, mnogi se nadaju da bismo ove godine mogli nadmašiti rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu, a u prilog nam ide i činjenica da smo od početka godine dio šengenske zone pa više neće biti kilometarskih kolona na graničnim prijelazima.

Hrvatska je autodestinacija, a brojni turisti iz Europe u našu će zemlju doći s električnim automobilima. Može li to za turiste biti potencijalni problem?

U našoj zemlji trenutačno ima oko 950 javno dostupnih punionica s više od 1700 priključaka za punjenje te uz to više od tisuću smještaja diljem Hrvatske koji nude mogućnost punjenja električnih vozila za svoje goste, rekli su iz Udruge Strujni krug za Net.hr.

“Stoga vjerujemo da će punionica biti dovoljno za potrebe ove ljetne sezone, ali s obzirom na značajne poraste broja električnih vozila u Europi svake godine te ako želimo zadržati posjećenost kao i do sada, itekako je potrebno raditi na širenju te infrastrukture”, kažu iz ove udruge koja okuplja vozače električnih vozila.

Tri vozila po jednom punjaču

Na pitanje jesu li vlasnici električnih automobila u Hrvatskoj zadovoljni brojem punionica kod nas, iz Udruge kažu da su u pravilu zadovoljni brojem punionica u Hrvatskoj. “Hrvatska ima oko tri električna vozila po javno dostupnom punjaču, što je jako dobar omjer, te više od 60 posto vozača svoja vozila puni kod kuće pa su i te javno dostupne punionice većinom slobodne”, kažu.

Unatoč tome, smatraju da je za daljnji razvoj potrebno dodatno širiti infrastrukturu punionica na tri polja: punionice u gradovima, punionice na autocestama te punionice u turističkom sektoru. “Stoga udruga Strujni krug radi na nekoliko projekata koji će i omogućiti takvo širenje infrastrukture. Naš najpoznatiji i najvažniji projekt je postavljanje punjača za električna vozila u stupove javne rasvjete u gradovima, čime bi se javni parkinzi pokraj velikih zgrada u kojima nema dediciranih parkirnih ili garažnih mjesta opremili što većim brojem punjača kako bi svi vozači električnih vozila mogli puniti svoja vozila kao “kod kuće”. Tu je i projekt širenja infrastrukture punionica u turističkom sektoru kojim želimo značajno povećati broj punionica u hotelima, apartmanima, restoranima i sličnim objektima diljem Hrvatske”, rekli su nam.

Vlasnici električnih automobila ispočetka su imali dosta zamjerki na samu infrastrukturu za punjenje. Ona je, naime, često bila neispravna te se na određenim punionicama automobili nisu mogli puniti. Ta je situacija, kako nam kažu iz udruge, sada bolja, a infrastruktura za punjenje električnih vozila “danas vrlo dobro radi diljem cijele Hrvatske”.

“U proteklim godinama je bilo nekoliko situacija kada određene punionice nisu radile ili nisu bile održavane, ali to je većinom bilo u testnoj fazi dok su punionice bile besplatne ili dok se testirala naplata punjenja. Danas vrlo rijetko nailazimo na takvu problematiku, a u slučaju da se neka od punionica i pokvari, odgovorni operatori vrlo brzo reagiraju i punionicu vraćaju u izvorno stanje”, kažu.

Velik interes za projektom

S ciljem da se poveća broj punionica u Hrvatskoj, posebice na lokacijama gdje tradicionalno imamo puno turista, udruga je nedavno pokrenula jedan jako značajan projekt.

“Hrvatska je autodestinacija, a diljem Europe danas prometuje više od 2,9 milijuna električnih vozila, pa smo uočili značajnu potrebu za širenjem infrastrukture punionica za električna vozila u turističkom sektoru. Naime, kao što su nekada klima i Wi-Fi bili neizostavni u svim ugostiteljskim i smještajnim objektima, vrlo slično počinje biti i s punionicama za električna vozila. Vozači električnih vozila tako će najčešće birati smještaje ili ugostiteljske objekte koji im nude punjenje njihovih vozila jer im to itekako olakšava boravak na određenom turističkom odredištu. Stoga smo krajem ožujka pokrenuli veliku akciju na koju se mogu prijaviti svi hoteli, restorani, caffe-barovi ili vlasnici apartmana i poželjnih lokacija kako bi u suradnji s našim partnerima osigurali punionice za vlastite goste. Naime, sve što je potrebno osigurati jesu parkirna mjesta i priključak snage 11-22 kW, a naši partneri će bez značajnih troškova na ista postaviti punionice za električna vozila. Čak i u slučaju da se određena lokacija procijeni manje atraktivnom, odnosno da bi frekvencije punjenja bile rjeđe, naši partneri će prijaviteljima ponuditi najpovoljniji model ugradnje punionice za tu lokaciju, i to uz mogućnost obročne otplate”, kažu iz Strujnog kruga.

U manje od mjesec, javilo se više do 130 ugostiteljskih i smještajnih objekata koji su zainteresirani za sudjelovanje u ovoj akciji. “Vrlo zadovoljni odazivom, ali svakako pozivamo i sve zainteresirane da se također prijave jer akcija traje do 30. lipnja 2023. godine”, kazali su.

Što se tiče cijena kilovata struje na punionicama, iz Udruge Strujni krug kažu da smo u samom prosjeku Europske unije. “Cijene punjenja ovise o vrsti punjača. Ako se električno vozilo puni na sporim punionicama, punjenje će biti najjeftinije, a ako punite vozilo na brzim punionicama većih snaga, punjenje će biti skuplje. Tako je primjerice prosjek cijene za punjenje na sporijim AC punionicama oko 0,30€/kWh, na brzim DC punionicama oko 0,48€/kWh, a na ultrabrzim DC punionicama oko 0,61€/kWh”, rekli su iz Udruge Strujni krug za Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari