TUŽNA VIJEST

Preminula ‘zlatna kaciga’, slavni Hrvat koji je ispisao povijest našeg sporta

Foto: Facebook

U 68. godini preminuo je Tihomir Filipović

U 68. godini preminuo je Tihomir Filipović, najtrofejniji hrvatski automobilista svih vremena, slavna Zlatna kaciga, javlja HRT u Dobro jutro, Hrvatska.

Aktivno se utrkivao do 1991.

Tihomir Filipović rođen je 15. studenog 1955. godine u Velikoj Kopanici, a umro je 12. travnja 2023. godine. Aktivno se utrkivao do 1991. Zauvijek će ostati upamćen kao sinonim automobilističkog sporta u Hrvata.

Vozio je Tihomir Filipović u svojoj karijeri brdske, kružne i rally utrke, a počeo je s legendarnim automobilom Fićom 1977. godine, kružnom utrkom povodom tzv. “Dana oslobođenja Zagreba”.

U karijeri je vozio i Zastavu 101, VW Polo, VW Golf, Audi 80, Audi 200 quattro, Renault 5 Turbo, te mnoge druge automobile, a svakako je za istaknuti legendarni rally automobil Lancia Deltu u verziji, Lancia Delta, Lancia Delta Integrale i Lancia Delta Integrale 16V, s čijim je autima osvajao tri puta za redom teški INA Delta Rally, od 1989. do 1991. godine.

Majstor zanata

Bio je majstor zanata, majstor vožnje, a njegova tehnika predmet je proučavanja.

Tihomir Filipović osvojio je u svojoj karijeri ukupno 18 naslova državnog prvaka na kružnim, brdskim i rally utrkama.

Pamtimo ga i kao prvog Hrvata koji je nastupio na najtežem rallyju na svijetu, rallyju Paris – Dakar koji je 1990. godine kao privatni vozač završio. U svojoj je karijeri dugoj dvadesetak godina tri puta osvajao “zlatnu kacigu” koja se dodjeljuje za po tri uzastopno osvojena prvenstva.

Neka mu je laka hrvatska gruda za koju je vozio i za koju je pisao povijest automobilističkog sporta ove napaćene zemlje, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari