SVI SU KAZNENO PRIJAVLJENI

AFERA ‘EKONOMSKI’ Policija u Rijeci kazneno prijavila deset zaposlenika Ekonomskog fakulteta zbog pronevjere čak 384.000 eura

Danas je u Rijeci ‘pukla’ afera ‘Ekonomski’

Telegram neslužbeno doznaje da se radi o neosnovanoj isplati honorara, odnosno bonusa na plaću.

Iz PU primorsko-goranske su jutros objavili priopćenje u kojem spominju da je pod istragom 48-godišnjak, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja Primorsko-goranske županije.

Sadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Saša Drezgić potvrdio je Novom listu da se radi o bivšoj upravi Ekonomskog fakulteta na čelu s Alenom Hostom. No, Drezgić je dodao da nije upućen u to tko je još uz Hosta obuhvaćen ovom istragom.

Host je na čelu riječke Ekonomije bio u dva dekanska mandata, ukupno od 2016. do 2022.

‘Zamračeno’ najmanje 384.000 eura

“Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je naime utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Osumnjičeno još devet zaposlenika fakulteta

Za ista kaznena djela osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura

Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela”, priopćili su iz PU primorsko-goranske.

Zahtjev za objavom ispravka informacija

Zaprimili smo zahtjev za objavom ispravka informacija navedenih u gornjem članku u kojem stoji da: “Alen Host nije uhićen dana 8.2.2024. godine od strane policije te da do dana 6.3.2024. (kada je pisan zahtjev) isti nije niti od strane policije, niti od strane nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, na bilo koji način kontaktiran, niti je spram njega poduzeta bilo kakva procesna radnja u smislu pozivanja ili službenog ispitivanja u svezi bilo kakve sumnje za učin bilo kakvog kaznenog djela.”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari