AKCIJA “KREMPITA”: Ugostitelji s Krka krivotvorili fiskalne račune te oštetili državni proračun za 3 i pol milijuna kuna

Photo: Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Akcija kodnog imena „Krempita“ Policijske uprave Primorsko goranske i Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci detektirala je utaju poreza i krivotvorenje fiskalnih računa na otoku Krku.

Kriminalističko istraživanje je provedeno nad devetoricom hrvatskih državljana u dobi od 38 do 69 godina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporaba naprava.

Sumnja se da su kaznena djela počinili u svojstvu odgovornih osoba ugostiteljskih objekata s područja otoka Krka, od siječnja 2014. do prosinca 2017. godine. Radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisali su stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu.

Osim spomenute devetorice osumnjičen je i 42-godišnji hrvatski državljanin koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su ostali koristili.

Počinjenjem kaznenih djela utaje poreza ili carina Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 3.577.000 kuna.

Zbog sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela svih deset osumnjičenih su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Također, za kazneno djelo utaja poreza ili carine, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, prijavljene su i dvije tvrtke sa sjedištem na otoku Krku.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari