Banke su ovog vikenda masovno blokirale kartice građanima: zabilježeni su masovni pokušaji krađe nakon ‘skimminga’ bankomata

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Ženi su u petak javili iz PBZ banke da joj netko iz Los Angelesa pokušava dići novac s računa i da se obavezno javi u najbližu poslovnicu banke

Kada je žena nazvala banku, službenica Privredne banke Zagreb, rekla joj je da netko pokušava podići novac s njezinog žiro računa u Los Angelesu. U dva navrata pokušali su ukrasti novac, prvo sto dolara, a zatim 84. Na sreću neuspješno.

“Bilo im je sumnjivo što dižem novac u SAD-u, a da prije toga nisam podizala veću svotu novca ni kupila avionsku kartu”, ispričala je žena za Net.hr.

U banci joj je rečeno da joj je vjerovatno skenirana kartica na jednom od nezaštićenih bankomata, ali da nije na PBZ-ovom jer su oni imaju zaštitu.

“Sjećam se da sam dizala novac s bankomata strane banke u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Rečeno mi je da nema nikakve štete, da mi je banka blokirala karticu i da ću dobiti novu, s novim PIN-om”, rekla je “skoro pokradena” žena.

Pokušaj pljačke dogodio se u petak, kada su RBA i Splitska banka zabilježile masovne krađe nakon “skimminga” bankomata. To su posebni čitači koji izgledaju kao orginalni utori za kartice, a služe za krađu podataka.

Banke su masovno blokirale kartice, a ljudi nisu bili obavješteni, navodno da se spriječe razmjeri hakerskih napada.

Korisnici su za blokadu saznali nakon što nisu mogli podići novac s računa, a kasnije su ih banke obavijestile putem SMS poruke da se jave u kontaktni centar.

HUB građanima savjetuje da koriste samo bankovne aplikacije sa službenih trgovina aplikacijama, poput App storea i Google playa, kako bi se zaštitili od napada i krađe putem interneta, piše Net.hr.

Vijesti.hr
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari