TREBALO IH JE ZADRŽATI

Bivša načelnica policije Senka Šubat za Riportal: ‘Puštanje takvih osoba na slobodu je pogrešno’

Foto. Pixsell - Riportal

‘Sramotno ponašanje, za svaku osudu. Odmah se znalo kojim intenzitetom i tko je napao službene osobe i one koji su im htjeli pomoći. Svakako je trebalo obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo…’, mišljenja je Senka Šubat, bivša načelnica Policijske uprave primorsko-goranske

Ne stišavaju se reakcije nakon sramotnog incicenta u nedjelju navečer na Platku kada su trojica mladića uz uzvike ‘Znate li tko smo mi? MMA borci!’ pretukli dva muškarca i jednu žensku osobu – samo zato što im pripadnik HGSS-a nije želio, a vjerojatno nije ni smio, službenim sanjkama, izvaditi automobil BMW iz snijega. Vozilo je, naime, zapelo u snijegu nakon bjesomučnog ‘driftanja’ na skijaškoj stazi koju je ekipa ‘boraca’ pritom prilično uništila.

Podsjetimo, policija se danas oglasila priopćenjem u kojem kažu da je tiijekom dosadašnjeg istraživanja policija utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, starosti 21 i 22 godinu, počinila prekršaj iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu’. Drugim riječima, pušteni su na slobodu, a policija je ipak dodala kako se ‘Kriminalističko istraživanje nastavlja provedbom svih potrebnih mjera i radnji kako bi se utvrdile relevantne činjenice ovog događaja i po okončanju će biti podnesene odgovarajuće prijave protiv počinitelja.”.

Senka Šubat, bivša načelnica Policijske uprave primorsko-goranske, smatra kako to ipak nije dovoljno.

“Na Platku se dogodio nezapamćeni incident uz izrazito nasilničko ponašanje tri osobe koje su kvalificirani i utrenirani sportaši koji se bave borilačkim sportom. Njihovi udarci ostavljaju daleko teže posljedice po napadnute osobe od udarca ‘običnog čovjeka’ i po mom mišljenju svrstavanje jednog ovakvog izgreda pod ‘remećenje javnog reda i mira, barem u početku istrage, je preblago. Nemam uvida u postupanje policija i u istražne radnje, no po onome što sam pročitala u medijima i po reakcijama službenih osoba iz HGSS-a smatram da se radi o izrazito nasilničkom ponašanju izgrednika koje je trebalo u startu drugačije tretirati!, smatra Senka Šubat.

“Ovo je od strane napadača sramotno ponašanje, za svaku osudu. Odmah se znalo kojim intenzitetom i tko je napao službene osobe i one koji su im htjeli pomoći. Svakako je trebalo obavijestiti Državno odvjetništvo. Puštanje takvih osoba koje sebe nazivaju borcima a ustvari se ponašaju kao kukavice, nakon takvih posljedica po napadnute osobe, je pogrešno – bez obzira tko su im roditelji.!”, bez uvijanja ističe Senka Šubat, bivša načelnica Policijske uprave primorsko-goranske.

Ipak, Senka Šubat na kraju dodaje: ‘Sigurna sam da će moji bivši kolege ipak odraditi posao i na kraju podnijeti odgovarajuće prijave protiv počinitelja. Postoji video snimka, iskazi svjedoka koji kažu da je dobar komad snijega bio crven od krvi. Taj događaj svakako zaslužuje povećanu pažnju policijskih istražitelja, u konačnici i zbog toga što je u ogromnoj mjeri uznemirio javnost koja se dijelom počinje pitati – ili se već pita – o učinkovitosti i efikasnosti ponekad mlakog represivnog i pravosudnog aparata u državi. Ili, u najmanju ruku, o tome jesmo li svi ravnopravni pred zakonom. Sjetimo se slučaja Škalamera…’, poručuje Senka Šubat koja se boji i kakva se poruka šalje žrtvama i nasilnicima.

“Sustav bi trebao ohrabrivati žrtve da prijave nasilje i da dobiju zadovoljštinu pred državnim tijelima. Kako će, nakon ovako mlakog pristupa istražitelja, žrtve ovog napada sada reagirati? Hoće li tražiti zadovoljštinu i odštetu pred državnim tijelima kada su već u startu ovako reagirala?”, pita se Senka Šubat, bivša načelnica Policijske uprave primorsko-goranske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari