EVO KOLIKA JE ŠTETA

Budite oprezni! Riječka policija zaprimila nekoliko prijava o računalnim prijevarama

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Savjetujemo građanima da račune ne plaćaju preko aplikacija već isključivo kod isporuke robe te da ne ustupaju svoje osobne podatke i s bankovnih računa, izvijestila je policija.

Ovaj tjedan policija je zaprimila četiri prijave o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu četvero hrvatskih državljana s područja PGŽ-a.

U tri slučaja radi se o prijevari prilikom kupovine na internetu, odnosno dostave tih predmeta, a u jednom događaju je građanin oštećen zbog poslovanja kriptovalutama. Ukupna materijalna šteta veća je od 26 000 eura.

Podsjećamo građane da budu vrlo oprezni pri kupnji na internetu, osobito na društvenim mrežama gdje se često mogu vidjeti oglasi za povoljnu kupovinu. Savjetujemo građanima da račune ne plaćaju preko aplikacija već isključivo kod isporuke robe te da ne ustupaju svoje osobne podatke i s bankovnih računa.

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, izdvajamo glavne indikatore prijevare:

slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste internet prevoditelji),
jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),
zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža.

Više o internetskim prijevarama i kako se zaštititi možete pročitati na mrežnim stranicama MUP-a. Ako postanete žrtva računalne prijevare, isto odmah prijavite policiji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari