Detalji izvješća o Kristianovom stanju: Iz zatvora su ga dovezli bez pulsa, mozak mu je oticao…

Foto: Privatni album/Pixsell

Kristian Vukasović prilikom dolaska na Hitni prijem KBC-a Split nije imao puls, nije disao spontano, a zjenice nisu reagirale

Iz zatvora na Bilicama Kristian Vukasović (18) je u 2 sata ujutro doveden bez pulsa, a mozak mu je bio u toliko lošem stanju da nije bilo mogućnosti da se oporavi.

Ekipa Hitnog internog prijema KBC-a Split uspjela je ponovno pokrenuti srce, za što su između ostalog upotrijebili devet ampula adrenalina i primijenili dvije defibrilacije, ali moždana smrt je nastupila prije dolaska u bolnicu.

Sljedeća tri tjedna Kristiana su održavali na životu i borili se s infekcijom nepoznatog uzroka zbog koje je imao temperaturu 41 °C stupanj, otkazivanjem bubrega te nizom posljedičnih zdravstvenih problema, ponovno ga oživljavali dva puta, od čega jedan put uspješno, piše Jutarnji list koji se poziva na ekspertizu Zavoda za intenzivnu medicinu i kliničku farmakologiju s toksikologijom KBC-a Split u kojoj je opisano je razdoblje od 1. do 24. kolovoza koje je proveo u splitskoj bolnici.

U zatvoru je pronađen bez svijesti, navodno je imao puls, disao je usporeno i nepravilno, uz sužene zjenice. Međutim, prilikom dolaska na Hitni prijem KBC-a Split nije imao puls, nije disao spontano, a zjenice nisu reagirale. Nije bilo nikakve dokumentacije iz koje su mogli zaključiti od čega boluje i koje je lijekove uzeo. Utvrdili su i postojanje brojnih krvnih podljeva po koži trbuha. MSCT mozga pokazao je edem.

Nakon oživljavanja smještaju ga u 5.15 sati na Jedinicu intenzivnog liječenja uz uredan šum disanja i pravilni ubrzani rad srca. Dana 11. kolovoza u 16.45 sati ponovno dolazi do zastoja srca. Reanimacijom ponovno uspostavljaju rad srca. Pet dana kasnije snimka mozga opet pokazuje stalno oticanje. Počinju mu otkazivati bubrezi. Unatoč kontinuiranom provođenju svih mjera intenzivnog liječenja, 24. kolovoza u 2.18 sati dolazi do srčanog zastoja. Ponovno kreće reanimacija, no bezuspješno. U 2.58 sati proglašena je smrt Kristiana Vukasovića, a njegovo je tijelo prevezeno na Odjel patologije.

Tek će obdukcija možda dati odgovor što je izmučilo tijelo nesretnog mladića i dovelo do moždane smrti. Na temelju opisanih dijagnoza upitali smo stalnog sudskog vještaka za neurokirurgiju i neurotraumatologiju što je moglo dovesti do edema mozga s kojim je doveden iz zatvora u bolnicu.

“Srčani arest tj. srčano zatajenje definitivno može dovesti do moždane smrti. Mladić je umro pod slikom moždanog edema. Tlak raste, počinje jako boljeti, a mozak može toliko narasti da bi zatvorio cirkulaciju. Što se tiče drugih uzroka naticanja mozga, vanjska trauma bi bila vidljiva na glavi, ali i iznutra jer bi postojala krvarenja u mozgu koja na ovim snimkama nisu zabilježena. Jedino još obdukcija može pokazati ako je postojalo moždano krvarenje. Srčani zastoj može imati više uzroka, jedan je i metabolički sindrom od kojeg je mladić bolovao”, pojasnio je stručnjak koji je iz poštovanja prema naporima kolega za održavanjem Kristiana na životu želio ostati anoniman, piše Jutarnji list.

Povezani VIDEO:  (31.8.2019.)