Djevojčica (6) iz Vukovara u bolnici zbog virusne bolesti koju prenose komarci!

Najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi

Predsjednik Vijeća Tomislav Šota direktor je Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području, pa je vijećnike, ali i širu javnost, izvijestio o stanju na terenu.

“Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi”, rekao je Šota.

Pojasnio je kako su nakon četvrtog ovogodišnjeg tretmana zaprašivanja komaraca dobili informaciju iz HZJZ-a da su radeći monitoring, na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Stoga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca.

“Već nakon tretmana u srpnju, HZJZ više u Vukovaru nije našao tigraste komarce, a na naše zadovoljstvo nije ih bilo ni nakon tretmana u kolovozu. Ako će u rujnu biti toplo, za očekivati je kako će još koje leglo komaraca izići i imat ćemo još jedan tretman zbog preventive”, poručio je Šota za Glas Slavonije.

Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti.

Do 4. rujna u Srbiji 25 žrtava groznice Zapadnog Nila

U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do 4. rujna umrlo 25 osoba, a registrirana su 262 slučaja zaraze, objavio je u srijedu Institut za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” u Beogradu.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila zabilježeno je na području Beograda, njih 126.

U Južnobačkom okrugu zabilježeno je 46 slučajeva zaraze, u Južnobanatskom 38, Podunavskom 14, Braničevskom 8, a u Zapadnobačkom, Sremskom i Kolubarskom po 6.

Slijede Sjevernobanatski i Srednjebanatski s 5, odnosno 4 te Mačvanski, Zlatiborski i Raški okrug s po jednim slučajem zaraze, stoji na službenoj mrežnoj stranici Instituta.

Prema usporednim podacima 28. srpnja u Srbiji bile su evidentirane četiri žrtve groznice Zapadnog Nila i najmanje 60 zaraženih, a od 26. kolovoza do 1. rujna 21 žrtva i 213 zaraženih.

Grоznicu Zаpаdnоg Nilа ubodom prenose komarci i to virusno oboljenje sezonskog je katraktera javlja se tijekom ljeta, u drugoj polovici srpnja, a najviše je zaraženih obično u kolovozu.

U zemljama Europske unije do sada su zaraženi virusom Zapadnog Nila registririrani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.
Vijesti.hr
Foto: Davor Javorović/rRobert Anić/Pixsell

NAJGLEDANIJI VIDEO: