ŠESTORICA OSUMNJIČENIH

Razotkrivena banda koja je krala katalizatore s vozila u Rijeci i na otoku Krku

Foto: Mateo Levak/Riportal

Šteta po katalizatoru kreće se od 1.500 kuna na više, dok se sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni na šezdesetak tisuća kuna

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta te policijskih službenika I. i II. policijske postaje Rijeka, Policijske postaje Krk, Delnice i Crikvenica te Interventne jedinice policije Rijeka.

Tijek i rezultate kriminalističkog istraživanja kojim su bila obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana, prezentirala je Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe općeg kriminaliteta ove Policijske uprave.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su četvorica hrvatskih državljana (32, 25, 37 i 22 godine), temeljem zajedničke odluke tijekom srpnja i kolovoza ove godine na području Rijeke te u tri navrata na otoku Krku sa središnjeg dijela ispušnog sustava vozila otuđili katalitičke pretvarače tzv. katalizatore.

Katalizatore su u najvećem broju otuđili s osobnih vozila marki Volkswagen i Opel, ali i s vozila marki Fiat, Audi, Mercedes, Renault i Škoda.

Šteta po katalizatoru kreće se od 1.500 kuna na više, dok se sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni na šezdesetak tisuća kuna.

U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga doma i drugih prostorija te vozila osumnjičenih na području Rijeke te Policijskih postaja Delnice i Crikvenica, kojom prilikom je pronađen i oduzet veći broj otuđenih katalizatora i drugih predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem ovih kaznenih djela.

Spomenuta četvorica hrvatskih državljana sumnjiče se za počinjenje 25 kaznenih djela krađa , a trojica od njih su predana pritvorskom nadzorniku.

Preostala dvojica osumnjičenika, starosti 27 i 49 godina sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela prikrivanja, budući da su tijekom srpnja i kolovoza ove godine od četvorice osumnjičenih otkupljivali katalizatore u namjeri daljnje prodaje i stjecanja protupravne imovinske koristi, iako su znali da su navedeni predmeti prethodno otuđeni.

Govoreći o provedenom kriminalističkom istraživanju voditeljica Ćaćić je istaknula kako se prema našim saznanjima krađe katalizatora bilježe isključivo na našem području, dok na područjima drugih policijskih uprava nije zabilježena pojavnost ovakvih krađa.

Ove godine također su već uspješno riješene krađe katalizatora na području Opatije i Krka, a za što je prijavljeno nekoliko osoba.

Također, kazala je kako katalizatori sadrže nekoliko vrsta metala u malim količinama, a od kojih neki imaju vrlo visoke cijene.

Posebno se zahvalila svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u ovoj obradi na uloženom trudu i zalaganju. Završno, naglasila je kako policijski službenici ove Policijska uprava prate različite pojavne oblike kriminalnih aktivnosti te su sposobni na njih promptno reagirati u cilju detektiranja počinitelja i njihova daljnjeg procesuiranja.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari