Haraju internetske prijevare: 45-godišnjak ostao bez 25.000 kuna tijekom kupovine

Ilustracija: PU primorsko-goranska

Oštećeni 45-godišnjak je ustupio podatke svoje bankovne kartice kod kupnje putem interneta te dan kasnije utvrdio da s iste nedostaje puno veći novčani iznos od dogovorenog

Policija je ovih dana zaprimila prijavu o počinjenju računalne prijevare. Riječ je o djelu kojim je oštećen 45-godišnji hrvatski državljanin kupnjom putem interneta. Javljajući se na objavljeni oglas na jednoj od društvenih mreža, kod dogovaranja kupnje 45-godišnjak je ustupio podatke svoje bankovne kartice te dan kasnije utvrdio da s iste nedostaje puno veći novčani iznos od dogovorenog spomenutom kupnjom. Time je materijalno oštećen za oko 25 000 kuna.

Kako ne bi postali žrtvom ove vrste kriminaliteta, policija građanima dostavlja informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini

  • navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Krađa osobnih podataka

  • vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

CEO prijevara / direktorska prijevara

  • varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Prijevara s računima

  • varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta

  • Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
    Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
    Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka

  • koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare

  • varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari