Horor u vinkovačkom rodilištu. 24-ogodišnja Matea Janković iz Ivankova 30. siječnja očekivala je zdravog sina, no rodila je mrtvorođenče. Unatoč tragediji o slučaju je odlučila progovoriti javno te je optužila ginekologa koji ju je nakon 16 sati muka odbio poroditi carskim rezom

Matea (24) još ne može zaboraviti sve što joj se događalo u rađaoni. Očekivala je zdravog sina, no kobnog 30. siječnja rodila je mrtvo dijete. Za sve krivi ginekologa koji ju je nakon 16 sati muka odbio poroditi carskim rezom.

“Ja sam legla na krevet te je onda on kleknuo kraj mene. Dva puta mi je skočio na stomak, da bi sišao s kreveta, a treći put mi je babica samo naslonila ruku i tako je Ivano izašao van. Vidjela sam ga s leđa – to je bila scena koja je zastrašujuća”, u suzama opisuje Matea Janković iz Ivankova.

Dijete su oživljavali pola sata, no nije mu bilo pomoći. Liječnika optužuje za grubost, nemar i vrijeđanje. Imala je visokorizičnu trudnoću, začela je umjetnom oplodnjom, a kaže nitko joj nije niti pogledao dokumentaciju.

“Okrenuo se prema meni nakon svega i mrtav-hladan rekao: ‘Dijete ti je umrlo’. Ni da mi je ruku pružio”.

Iako je potpisala da pristaje na carski rez doktor joj je rekao da skače po lopti za pilates.

“Ja sam od te icrpljenosti, cijeli dan dripa, 13 sati patnje, sjela na tu loptu, da napomenem cijelo vrijeme sam krvarila. Kako god je on pregled napravio sve više sam krvarila”, kaže Matea.

Obitelj je protiv liječnika zbog nesavjesnog ponašanja podnijela prijavu DORH-u.

“Ja na ovome neću stati. Ja ga ne okrivljujem jer stvarno svatko zaslužuje ono što je napravio, svatko odgovara za sebe”, kaže Matein otac Zlatko Bošnjak.

U vinkovačkoj općoj bolnici odbijaju komentirati slučaj sve dok ne završi unutarnji nadzor a ministarstvo zdravlja šalje inspekciju.

“Mi smo poslali inspekciju da se izvidi o čemu se radi i onda ćemo reći, ne možemo govoriti napamet, ne bi bilo dobro”, kaže ministar Nakić.

Je li bilo liječničkog propusta utvrđivat će i Hrvatska liječnička komora. No, sve to mladoj ženi ne može vratiti život djeteta koje je sa suprugum čekala šest godina.

Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari