Video | Ireni Miličević, Jasni Kukuljan i Eddyju Ropcu određen istražni zatvor

Međimurski inovator Đuro Horvat jutros je zbog zdravstvenog stanja pušten, za razliku od ostalih privedenih u slučaju Sortirnica. No to samo znači da će se od optužbi europskih tužitelja braniti sa slobode. O detaljima slučaja višeu videoprilogu Ivana Ivanda Rožić za RTL Danas.hr

EPPO je ranije u srijedu izvijestio da neće tražiti istražni zatvor za međimurskog poduzetnika Đuru Horvata (80) radi njegove starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja. Horvat je nakon ispitivanja u tužiteljstvu pušten da se brani sa slobode, a zajedno sa suosumnjičenicima odbacio je krivnju za kaznena djela

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor četvero od ukupno pet osumnjičenika iz afere “Sortirnica” u kojoj ih Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za malverzacije s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Bivšoj pročelnici riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Ireni Miličević i direktorici riječke Čistoće Jasni Kukuljan određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Iz istog razloga ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela pritvor je određen savjetniku iz riječkog Odjela gradske uprave za komunalni sustav Eddyju Ropcu te čakovečkom poduzetniku Darku Žagaru.

EPPO je ranije u srijedu izvijestio da neće tražiti istražni zatvor za međimurskog poduzetnika Đuru Horvata (80) radi njegove starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja. Horvat je nakon ispitivanja u tužiteljstvu pušten da se brani sa slobode, a zajedno sa suosumnjičenicima odbacio je krivnju za kaznena djela.

Pnuskok: Nezakonitosti započele u travnju 2016.

Istragom je, kako je ne navodeći imena objavio ured europskog tužitelja, obuhvaćena i Horvatova tvrtka Tehnix koja je na štetu Koheziskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.

EPPO je izvijestio i da je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio blokadu bankovnog računa osumnjičene tvrtke, odnosno “određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi”.

Nakon uhićenja i pretresa koji su počeli u utorak ujutro u Rijeci i Međimurju, EPPO je izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi.

U srijedu je EPPO priopćio da je istragu pokrenuo na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji sumnja da su nezakonitosti trajale od travnja 2016. do travnja prošle godine.

komunalnog društva u suvlasništvu grada europsko tužiteljstvo sumnja da su poduzeli niz radnji potrebnih da se Horvatova tvrtka odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta, podsjećaju, bila je 3,6 milijuna eura, sufinanciranih iz Kohezijskog fonda s 85 posto prihvatljivih troškova.

“Službene osobe obuhvaćene istragom pokrenule su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada, na način da su oba pozivna natječaja organizirana kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano društvo, pri čemu se davao dojam da je to društvo dalo najpovoljniju ponudu”, priopćio je EPPO.

Horvatovoj tvrtki uvećana cijena radova za 506.000 eura

Nakon zaključenja oba ugovora o izradi projektne dokumentacije službene osobe obuhvaćene istragom, dodaju, “dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave”.

Na taj je način Horvatovoj tvrtki osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 506 tisuća eura.

Uz to, nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave, “osumnjičena tvrtka dobila je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode”.

Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije, i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu, ističe tužiteljstvo.

Smatraju i da su pri tome službene osobe obuhvaćene istragom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su ukazivali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije, piše RTL Danas.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari