NA RUBU ZAKONITOG POSTUPANJA

Video | Je li incident u Splitu bio prebrutalan? Bivši policajac: ‘Situacija gdje čovjek leži na cesti je vrlo upitna…

Svladali su navijača, doveli ga u stanje da više ne pruža otpor i onda je, umjesto privođenja, počelo ‘pendrečenje’. Snimka policijskog postupanja zgrozila je javnost

Je li policija prema navijačima bila prebrutalna? Još jednom cijela Hrvatska raspravlja o istoj temi. Ponovno su u pitanju navijači Hajduka, ponovno se sve dogodilo poslije utakmice Hajduk – Dinamo.

Torcida je objavila snimku na kojoj se vidi da nogama tuku navijača koji leži na podu. “Obuzdajte policiju dok nije prekasno”, poručuje Torcida Davoru Božinoviću.

Svladali su navijača, doveli ga u stanje da više ne pruža otpor i onda je, umjesto privođenja, počelo “pendrečenje”. Snimka policijskog postupanja zgrozila je javnost. Torcida se obratila ministru, Splićani traže kažnjavanje odgovornih.

“Zna se što ko triba raditi. Navijači su da navijaju, policija da čuva red, a ne činit još izgrede. Mlatiti mlade ljude”, govori Splićanin Zdenko.

“Po onom što sam ja vidio je brutalno!”, tvrdi sugrađanin Ljubo.

Željko Cvrtila je kao temeljni policajac osiguravao brojne utakmice. Vrlo su to stresne situacije, ali ovakve se stvari ne bi smjele događati. Huligani vrijeđaju, omalovažavaju i tuku, no posao policije nije osveta – već osiguravanje reda.

“Situacija gdje čovjek leži na cesti, gdje ga se tuče, je vrlo upitna i svi policijski službenici kod svih tih intervencija uče da se prekoračiti ovlasti ne smije”, tvrdi Cvrila.

Nije ovo prvi puta da je policija plesala po rubu zakonitog postupanja. Prije 5 mjeseci Torcidaši su na autocesti kod Desinca blokirali promet i napali policajce “bengalkama” i letvama. Ugroženi plavci uzvratili su vatrenim oružjem i ranili dva navijača. Nitko ne spori da su napadnuti policajci trebali reagirati, no je li metak pravi odgovor? E, to je već drugo pitanje…

“Još uvijek čekamo, 6 mjeseci nakon incidenta na Desincu. Čekamo na snimke sa benzinske stanice koje bi možda razjasnile kako je do incidenta zapravo došlo i zbog čega je policija tako postupala”, govori navijač i sportski novinar Juraj Vrdoljak.

Upućeni upozoravaju – policija se nije smjela dovesti u situaciju u kojoj moraju ili misle da moraju pucati. Preventivne mjere pogibeljne situacije trebaju spriječiti. A kad se stvari ne spriječe – onda se kasnije liječe.

“Molim MUP da reagira. Ovo je već sad serija ovakvih događaja kada se radi o policijskom postupanju prema navijačima, da one koji ne rade dobro izdvoje iz službe i da jednostavno pokažu da ni oni ne toleriraju nasilništvo u vlastitim redovima”, govori zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević.

Incidenata nema puno, a bilo bi ih još manje, uvjerava Vrdojak, da policija bolje razumije navijačku supkulturu i ne tretira sve navijače kao huligane.

“Nasilje rađa nasilje. Ako policija krene nasiljem, navijači će odgovoriti još gore u tom trenutku. Mislim da to nije vezano samo uz navijače kao subkulturu, mislim da je to vezano generalno uz ljudsku prirodu”, rekao je.

A u prirodi je političara da krive druge političare, pa tako bivši SDP-ov ministar za nedaće policije – krivi HDZ. Ukinuli su policijske kamere koje bi rasvjetlile i ovaj, i brojne druge slučajeve.

“Službeni dio svake policijske odore bi trebala biti kamera, a to znači da se snima policijsko postupanje. Na osnovu toga njegov rukovoditelj ocjenjuje da li je to zakonito ili nije i je li primjena policijske sile bila razmjerna napadu i incidentu”, kaže bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Niti jedna država nije u potpunosti suzbila navijačko nasilje. Neke su drastičnim zakonima maknule huligane sa stadiona, no sukobi su se prelili na druga mjesta. U Hrvatskoj, govori nam Cvrtila, problem nisu zakoni – već njihovo provođenje.

“Ono gdje mislim da je problematično je u presudama odnosno u sudstvu koje je zapravo ne donosi onakve odluke kao što propisuju zakoni. Često su znatno znatno, znatno blaže”, kazuje Cvrtila.

Dok se čekaju rezultati istrage, policijski pucanj poziv je na djelovanje. Nešto treba mijenjati. Educirati policiju, jače kažnjavati huligane, mijenjati zakone. Štogod bilo rješenje – trebamo ga prije nego bude mrtvih, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari