SVE SUPROTNO PROPISIMA

Direktor (51) tvrtke s područja PGŽ “zamračio” gotovo milijun i pol kuna

Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Ukupna materijalna šteta počinjenim kaznenim djelima cijeni se na oko 1. 400.000 kuna

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje 15 kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 51-godišnjak kao odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem na području PGŽ-a, od lipnja 2018. do ožujka 2020. godine počinio osam kaznenih djela. I to: povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, utaja poreza ili carine, pogodovanje vjerovnika, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, prouzročenje stečaja i prijevaru.

Nije pokrenuo stečaj, a morao je

“Spomenuti, kao odgovorna osoba navedene tvrtke nije u zakonskom roku podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka te je zaključio fiktivni ugovor o kompenzaciji. Za razdoblje od ožujka do kraja prosinca 2019. godine nije obračunao i prijavio PDV čime je oštetio državni proračun u iznosu većem od 245.000 kuna. Osim toga, u vrijeme neprekidne blokade žiro-računa tvrtke u razdoblju od travnja 2019. do veljače 2020. godine obavljao je gotovinska plaćanja prema vjerovnicima u iznosu od najmanje 656.000 kuna, iako nisu bili uključeni u redoslijed naplate.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko goranske.

“Nadalje, tijekom 2018. godine razliku ostvarenog dnevnog gotovinskog prometa tvrtke u iznosu od oko 95.000 kuna je zadržao za sebe. Od ožujka 2019. do veljače 2020. godine imovinu u vrijednosti nešto većoj od 53.000 kuna prenio je na novu tvrtku. U istom razdoblju nije vodio ni poslovne knjige koje je bio dužan voditi.

Također je utvrđeno da je osumnjičenik, kao odgovorna osoba nove tvrtke, od kolovoza 2019. do rujna 2021. godine počinio devet kaznenih djela. I to: ovjeravanje neistinitog sadržaja, povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, pogodovanje vjerovnika, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju , utaja poreza ili carine, neisplata plaće i povreda prava iz socijalnog osiguranja.

Dao je lažni iskaz

Naime, prilikom osnivanja tvrtke dao je lažni iskaz da njegova druga tvrtka nema dugovanja po osnovi poreza i doprinosa i nije u zakonskom roku podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Također, u navedenom razdoblju nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi te je u vrijeme neprekidne blokade žiro-računa obavljao gotovinska plaćanja prema vjerovnicima u iznosu od najmanje 563.000 kuna, iako nisu bili uključeni u redoslijed naplate.

Osim toga, u ime jedne od svojih tvrtki je kupovao robu te je prodavao u ime druge tvrtke, a od listopada do rujna 2021. godine za više djelatnika nije u cijelosti isplatio minimalne iznose bruto plaće niti obračunao i uplatio doprinose na plaće. Također, sumnjiči se i da za veći dio 2020. godine, kao ni za razdoblje od siječnja do rujna 2021. godine nije obračunao i prijavio PDV čime je oštetio Državni proračun RH za oko 76. 000 kuna. Ukupna materijalna šteta počinjenim kaznenim djelima cijeni se na oko 1. 400.000 kuna.”, izvijestili su iz policije.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja 51-godišnji osumnjičenik kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views