ČUVAO KONTEJNER

KOKAIN U BANANAMA! Pogledajte kako je ”pala” hrvatsko-ekvadorska mafijaška veza!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Trojica muškaraca, koja su u nedjelju uhićena u Luci Ploče, nakon što ih je policija uhvatila na djelu dok su iz kontejnera s bananama vadili pakete s kokainom, privedena su u ponedjeljak na ispitivanje u splitski USKOK.

Isto poslijepodne našli su se pred sucem istrage koji će odlučivati o određivanju istražnog zatvora.

O cijeloj akciji USKOK je objavio priopćenje, navodeći da je na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana rođenih 1974., 1986. i 1980. godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kako doznaje Zadarski, riječ je o 47-godišnjem Oliveru Čokari, rodom iz Kaknja u BiH s prebivalištem u Zagrebu, te “lokalcima”, 35-godišnjem Anđelku O. i 41-godišnjem Goranu B.

USKOK sumnja da su se njih trojica udružila u “zajedničko djelovanje” sa zasad nepoznatom osobom iz Ekvadora te da su imali točno određena zaduženja i uloge, a sve radi nabave i kupovanja najmanje 72.900 grama kokaina te njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko Luke Ploče i daljnje preprodaje.

Ostao u automobilu

“Nakon što je nepoznata osoba sakrila pakiranja s kokainom iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo (tvrtka “Frigo Bonsai”, u suvlasništvu bivše gradonačelnice Metkovića i jedne od osnivačica Mosta Katarine Ujdur) preko Luke Ploče uvezlo banane, trojica osumnjičenih dovezla su se do zgrade te tvrtke”, piše Uskok.

Navode dalje, bez navođenja identiteta, da je Čokara ostao u automobilu i preko radioveze nadzirao je ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, a ostala dvojica su ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica uklonili iz ležišta metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom.

“Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvookrivljeni, no spriječili su ih policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su od drugookrivljenog oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20.750 grama kokaina i od trećeokrivljenog putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4350 grama kokaina”, kažu u Uskoku.

Vrijednost manje od tri milijuna eura

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je još jedna putna torba, u kojoj su bila još 23 paketa s ukupno 28.300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja detaljnom je pretragom pronađeno još 16 paketa s ukupno 19.500 grama kokaina. Dakle, ukupno je policija u ovoj akciji pronašla i zaplijenila oko 70 kilograma kokaina vrijednog, po prvim procjenama, nešto manje od tri milijuna eura.

Obrane uhićenog trojca preuzeli su splitski odvjetnici Željko Gulišija, Vinko Ljubičić i Ivanka Šamija. Čokara se, doznaje Zadarski, branio šutnjom, dok su ostala dvojica tvrdila da nemaju veze s drogom i da su tu bili slučajno, i to kao lučki radnici.

Čokara se prije koju godinu spominjao po domaćim portalima kao osoba koju je Zagrepčanka Radmila Vojnović označila kao jednog od glavnih krivaca za događaje u Držićevoj ulici , optužujući ga da je paljevinama došao do vrijednih napuštenih nekretnina na mjestu kojih je 2013. na ime njegove supruge otvoren luksuzni hotel.

Tada su estradne rubrike domaćih medija izvještavale da su na otvaranju bila “brojna imena društvenog života poput Vande Winter, Vlatke Pokos, Kristine Bradač, Fani Stipković, Mirne Maras, Martine Podgorski, Petre Friganović, Aleksandre Dojčinović, Korane Gvozdić, Tonija Cetinskog, Enisa Bešlagića i mnogih drugih”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari