ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA IZ RH

Kroz Hrvatsku švercao stotine ilegalnih radnika u Njemačku: Razbijen veliki krimi-lanac, glavni Hrvat (54) iz Stuttgarta

Ilustracija: Fotografija ne prikazuje opisaqni dogođaj, osobe na fotografiji nisu uključene u opisani događaj. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Njemačko tužiteljstvo otkrilo da je zločinačka skupina ne-EU strancima nabavljala dozvole preko tvrtke u Hrvatskoj, a onda krijumčarila veliki broj radnika na gradilišta

Više od 200 istražitelja državnog odvjetništva i drugih službi poslale su njemačke vlasti u veliku akciju razbijanja organizacije koju Glavna carinska služba Stuttgart sumnjiči da je od sredine svibnja 2020. preko Hrvatske u Njemačkoj na crno zaposlila “više stotina stranaca izvan EU-a”.

U priopćenju se navodi da se istraga protegla na čak četiri savezne pokrajine Njemačke, i to na Baden-Württember, Bavarsku, Hessen i Donju Sasku, te da zasad za krijumčarenje ne-državljana EU-a u Njemačku sumnjiče deset osoba. A među njima…:

“Kao glavni osumnjičeni uhićen je 54-godišnji Hrvat iz Stuttgarta.”

Tereti ga se da je, skupa s ostalima, dvije godine organizirao krijumčarenje ilegalnih radnika i zapošljavanje na crno, uglavnom na gradilištima, tako što su “krivotvorili zahtjeve podizvođačkih tvrtki”.

“Glavni osumnjičenik iz Stuttgarta je radnicima preko svoje tvrtke u Hrvatskoj prethodno izdavao hrvatske radne dozvole”, konstatiraju istražitelji.

Računicu ovako organiziranog posla istražitelji objašnjavaju time što za dotičnih “više stotina radnika” koje su dovukli izvan EU-a kako bi ih zapošljavali na crno po gradilištima u Njemačkoj, ovakvi “poslodavci nisu plaćali nikakva davanja”. 

Osim Stuttgarta, u priopćenju se ističe da su se istražitelji koncentrirali na pretraživanje objekata u Esslingenu, Weil der Stadtu i u Nürtingenu, prenosi Sergej Županić za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari