TIJEKOM 20 GODINA

Muljatorica primila 1,3 milijuna kuna braniteljske penzije. Tvrdila da je bila nevjenčana supruga branitelja

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Pomagala joj je i voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja. Općinski sud u Koprivnici dosudio im je uvjetne kazne, uložena je žalba i ponovno im prijeti zatvor

Dvije vremešne prevarantice uprihodile su čak 1,3 milijuna kuna zahvaljujući tome što su tijekom 20 godina lažno predočavale status (67) koja je tvrdila da je bila izvanbračna partnerica poginulog branitelja. Zahvaljujući tome, naslijedila je obiteljsku mirovinu i invalidninu, a sada bi ove prevarantica ipak mogle završiti u zatvoru.

Kako donosi ePodravina, riječ je o slučaju u kojem je optužena 67-godišnjakinja od 1994. do 2014. godine, primala nepripadajuću braniteljsku mirovinu. 

“Na temelju lažnog predočavanja tvrdila je da je živjela u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem te ishodila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska invalidnina i obiteljska mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1,3 milijuna kuna”, piše u prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Koprivnici iz 2020. godine.

U njoj su 67-godišnjakinju proglasili krivom, kao i 63-godišnjakinji kojoj joj je pomagala. Obje su dobile uvjetnu kaznu zatvora. 

Pomagačica (63) igrala je veliku ulogu u prijevari, a inače je voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja. Ona, između ostalog, nije pokrenula postupak poništenja o pravu na obiteljsku invalidninu, iako je primila pravomoćno rješenje suda, kojim je utvrđeno kako između 67-godišnjakinje i poginulog branitelja nije postojala izvanbračna zajednica. 

Presudom je 67-godišnjakinja, koja je uprihodila 1,3 milijuna kuna, dobila godinu dana uvjetnog zatvora s kušnjom od tri godine, a 63-godišnja je kažnjena s 10 mjeseci uvjetnog zatvora i rokom kušnje od godine dana. 

Ipak, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici prije tjedan dana podnijelo je žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici smatrajući da je kazna preblaga s obzirom na 20 godina kontinuiranog kriminalnog postupanja i visini imovine koju su protupravno stekle, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja