BUDITE OPREZNI

‘Rođak’ putem interneta zamolio 52-godišnjeg Lošinjanina da mu uplati 1700 kuna. Uslijedio je šok!

Foto: Ilustracija

U cilju zaštite građana, policija savjetuje da prije bilo kakve uplate fizičkim ili pravnim osobama, odnosno pri kupnji putem interneta, svakako provjere točnost poruka i vjerodostojnost pošiljatelja

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici Policijske postaje Mali Lošinj s ispostavom Cres zbog počinjenja kaznenog djela prijevare na štetu 52-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Naime, oštećeni je prošli tjedan putem aplikacije jedne od društvenih mreža dobio poruku ,za sada nepoznate osobe, koja mu se s lažnog profila njegovog rođaka u inozemstvu javila s određenom molbom.

Vjerujući u istinitost poruke i bez provjere navedenog, 52-godišnjak je prema uputi te nepoznate osobe, inače na neuobičajeni način kupnje, za rođaka na benzinskoj postaji uplatio iznos od 1700 kuna za tzv. „bonove„ kojima će isti dobiti popust pri kupnji određene vrste alata. Kada je nakon uplate kontaktirao telefonski rođaka saznao je da mu on nije slao poruke, niti je od njega zatražio navedenu uslugu, prijevaru je prijavio policiji.

VIDEO DANA:

Opisanim događajem vidljivo je kako počinitelji postaju sve domišljatiji i koriste različite metode te zlouporabljuju internetski prostor kako bi se na prijevaran način materijalno okoristili.

U cilju zaštite građana, savjetujemo da prije bilo kakve uplate fizičkim ili pravnim osobama, odnosno pri kupnji putem interneta, svakako provjere točnost poruka i vjerodostojnost pošiljatelja.

Posebno upozorenje građanima bi trebalo biti, kao i sumnja na počinjenje kažnjive radnje,  u slučajevima kada ih se navodi na neuobičajeni način uplate ili kupnje (bonova i sličnog) na mjestima gdje se određeni proizvodi inače ne prodaju.

Uz vrlo česte investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se više informacija može saznati na mrežnim  stranicama MUP-a na poveznici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari