Muškarac umro nakon što ga je polizao pas: Mislio je da je gripa, a onda su mu se organi počeli gasiti

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Nijemac je prijavio simptome slične gripi, uključujući vrtoglavicu i bolove u mišićima. Njegovo stanje se brzo pogoršalo

Nijemac (63) umro je zbog zaraze rijetkom infekcijom koju je dobio nakon što ga je polizao njegov pas.

Inače do tada, potpuno zdrav muškarac zarazio se bakterijom Capnocytophaga canimorsus koju možemo pronaći u slini pasa i mačaka, a zaraza se tek u ekstremno rijetkim slučajevima prenosi na ljude. Najčešće ugrizom, ali ovoga puta i običnim lizanjem, javlja CNN.

Nijemac je prijavio simptome slične gripi, uključujući vrtoglavicu i bolove u mišićima. Njegovo stanje se brzo pogoršalo. Zaradio je tešku sepsu i akutni poremećaj krvne slike koji uzrokuje pojavu modrica na koži, promjenu boje kože, ali i nekrozu. Liječio se na intenzivnoj njezi, ali njegovo se zdravlje nastavilo pogoršavati te je naposljetku, nakon 16 dana, umro zbog višestrukog zatajenja organa.

“Svi vlasnici kućnih ljubimaca s banalnim, karakterističnim simptomima za gripu, trebali bi hitno potražiti savjet liječnika ukoliko primijete ijedan neuobičajen simptom uz to”, upozoravaju liječnici u izvješću o ovom slučaju objavljenom u European Journal of Case Reports in Internal Medicine.

Nije prvi takav slučaj

Ovo nije prvi događaj koji je alarmirao vlasnike ljubimaca. U svibnju su ženi u Ohiju u Americi amputirane noge i šake zbog infekcije istom bakterijom. Liječnici su tada zaključili da je do zaraze došlo nakon što je psić polizao otvorenu ranu. Dijelovi nosa i udova amputirani su i muškarcu u Wisconsinu zbog iste infekcije koja je rezultirala sepsom.

“Ta vrsta bakterije, capnocytophaga canimorsus, potpuno je normalna flora psećih usta i obično ne uzrokuje neku značajniju bolest. Međutim, na pogrešnom mjestu, u krivo vrijeme, kod pogrešnog pacijenta – može dovesti do teških infekcija”, rekao je veterinarski mikrobiolog Stephen Cole s Fakulteta veterinarske medicine Sveučilišta Pennsylvania.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari