Na ulici se pojavila nova sintetička droga: u samo tri dana u osječkoj bolnici završilo šest maloljetnika!

Foto: Ilustracija

Ugledna je psihijatrica izrazila sumnju da se na ulici pojavilo neko novo sredstvo, s obzirom na činjenicu da posljednjih dana u zavod koji vodi dolaze mladi u vrlo ozbiljnom stanju, što do sada, naglašava ona, nije bio slučaj

Šest maloljetnika završilo je u osječkoj bolnici u vremenskom rasponu od tek tri dana, navodno zbog uzimanja sintetičke droge – tj. osvježivača zraka, piše Jutarnji.hr.

Iza bezazlenog naziva proizvoda krije se opijum koji sadrži velike količine sastavnog dijela marihuane – THC-a, ali očito i mnogih drugih kemijskih i vrlo opasnih tvari.

Prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig Ćurković, pročelnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, posljednjih nekoliko dana ondje primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz ‘osvježivača’ nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.

“Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašnost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću”, tvrdi dr. Dodig Ćurković.

Inače ugledna psihijatrica sumnja kako se na ulici pojavili neko novo sredstvo, posebice ako se u obzir uzme činjenica kako posljednjih dana u kliniku dolaze mlade osobe u vrlo ozbiljnom stanju što je dosad bio rijedak slučaj.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Osijek također bilježe maloljetnike koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka.

Informaciju je potvrdio i v.d. pročelnika OHPB-a Srđan Čalošević, koji je dodao kako su brojni pacijenti dokaz kako je stanje na terenu vrlo ozbiljno.

“Mladi dolaze ‘zamaskirani’, odnosno alkoholizirani, nakon što su konzumirali te nazoviosvježivače, i to promijenjenog stanja svijesti i percepcije. Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je riječ o supstanci kojoj se mijenja određena kemijska skupina, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoljetne osobe, u dobi od oko 20 godina”, rekao je Čalošević, piše Jutarnji.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views