NEMAJU PRAVO TAMO PARKIRATI

Obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom; U jednom danu policija zabilježila 11 nepropisnih parkiranja na mjesto za invalide

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Znak pristupačnosti vrijedi samo kad vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili ako se ta osoba nalazi u vozilu, a pravo na znak pristupačnosti posjeduje i vozilo udruge osoba s invaliditetom, izvijestila je policija.

U subotu, 3. prosinca obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života te promicanje i zaštite prava i dostojanstva osoba s invaliditetom, kao i podizanje svijesti javnosti o poštivanju invalidnih osoba i njihovih prava u društvu.

Tim povodom organizirane su i prigodne akcije kako bi se apeliralo na građane da uvažavaju osobe s invaliditetom i njihove posebne potrebe.

Naime, između ostalih potreba, možda je najvažnija ona za kretanjem gdje osobe s invaliditetom nerijetko se nađu u podređenom položaju kada obilježena mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom budu zauzeta vozilima čiji vlasnici nemaju pravo koristiti takva mjesta. Uz spomenute zlouporabe, česte su zlouporabe i znaka pristupačnosti kada osobe koje ga posjeduju ustupaju iskaznicu na korištenje drugim osobama (članovima obitelji i dr.).

Kako bi se smanjio broj tih zlouporaba te uputilo vozače i druge sudionike u prometu na važnost poštivanja znaka pristupačnosti, policija redovito provodi nadzor takvih parkirnih mjesta u prometu, kao i vozača koji koriste iskaznice znaka pristupačnosti. Pri tome i sankcioniraju svakog počinitelja prekršaja nepropisnog parkiranja na označenim mjestima znaka pristupačnosti.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, pojačan nadzor je proveden i protekli tjedan na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske gdje su zatečeni počinitelji sankcionirani u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, tijekom ove godine do 4. prosinca, na području Primorsko-goranske županije je evidentirano ukupno 936 mjera i pri tome je sankcionirano 11 prekršitelja koji su znak koristili suprotno odredbi članka 40. ZSPC-a, odnosno na isti nemaju pravo, uslijed čega je i oduzeta jedna iskaznica.

Prema članku 2. Pravilnika o znaku pristupačnosti (Narodne novine broj 78/08), pravo na znak pristupačnosti ima osoba s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osoba koja ima oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto.

Međutim, znak pristupačnosti vrijedi samo kad vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili ako se ta osoba nalazi u vozilu, a pravo na znak pristupačnosti posjeduje i vozilo udruge osoba s invaliditetom.

Napominjemo da pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti isključivo može koristiti osoba s invaliditetom.

Članak 40. stavak 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje novčanu kaznu u iznosu od 700 kuna ukoliko fizička osoba svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili ukoliko ga koristi osoba koja nije osoba s invaliditetom.

I ovom prilikom apeliramo na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, dok osobama na čije ime je izdan znak pristupačnosti savjetujemo da isti ne ustupaju drugim vozačima da se njime neovlašteno koriste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari