NEOČEKIVANI OBRAT

Obrat na suđenju Robertu Žaji za smrt sestara Filipović; Zatvorski cimer se ne sjeća priznanja!

U nastavku suđenja Robertu Žaji svjedočio je 36-godišnjak koji je među prvima stigao na mjesto nesreće. On je opisao mučne prizore koje je vidio netom nakon nesreće. Svjedočio je i Žajin bivši zatvorski cimer

U nastavku suđenja Robertu Žaji, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule sestre Filipović, a koje je, nakon dugih 15 godina počelo u utorak, je među ostalima svjedočio bivši Žajin cimer iz ćelije u istražnom zavoru 2016. godine, a potresno je bilo svjedočenje 36-godišnjaka koji je među prvima te noći stigao na mjesto tragične nesreće, piše 24 sata.

– Tada sam živio na Cerniku, točno iznad autoputa, tj. mjesta gdje se dogodila nesreća. Tu večer s pokojnim ocem radio sam oko kuće, kad sam začuo žestoke zvukove kočenja i gromoglasnog struganja metala po asfaltu. Shvatio sam da je u pitanju nesreća te krenuo dolje prema magistrali u nadi da pomognem. Približivši se mjestu nesreće na cesti sam uočio žensku osobu kako neprirodno leži između dva kolnika po sredini ceste. Odlučio sam stati ispred nje i mobitelom signalizirati nadolazećim autima da se zaustave. Tu je već bio jedan vozač kamiona koji je nazvao Hitnu. Shvatio sam da ozlijeđena djevojka nije u stanju da se miče, a kako iz tečaja prve pomoći znam da se u takvom stanju osobe ne smiju micati, fokusirao sam se samo na čišćenje njenih zračnih puteva, tj. usta i nosa. Kroz 10-ak minuta stigla je Hitna, koja je preuzela brigu o djevojci koja je tada još disala, ali izrazito otežano.

Ja sam tada krenuo prema prevrnutom autu u kojem je u pojasu za vezanje bila zapetljana vozačica, no ona nije davala znakove života. Ubrzo je stigla i druga ekipa Hitne, koja je vozačicu bezuspješno pokušavala reanimirati, a ja sam tad porazgovarao s troje dečki koji su se do tada izvukli iz prevrnutog auta. Bili su lakše ozlijeđeni, natučeni, ali u totalnom šoku. Pitao sam ih što se dogodilo, ali oni nisu mogli ništa konkretno reći osim da su neposredno prije nesreće vidjeli blješteća svjetla – izjavio je 36-godišnji Riječanin.

Žajin cimer: ‘Ne sjećam se da je rekao da je kriv’

Žajinog cimera u utorak na suđenje doveli su iz Lepoglave, gdje služi zatvorsku kaznu zbog prevare. Iako je u svom iskazu na ispitivanju u tužiteljstvu, danom preko video linka iz zatvora 2017. godine opisao kako mu se Žaja tada povjerio i priznao nesreću, rekavši da ju je počinio pod utjecajem alkohola i tableta, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće jer se prestrašio te ubrzo nakon toga prodao i sporni auto i u konačnici izrazio žaljenje zbog svega, zatvorenik je danas izjavio kako se on te izjave ne sjeća.

– Ne sjećam se da sam dao tu izjavu. Pamćenje me slabo služi otkad sam prije 10 godina imao prometnu nesreću na motoru i otkad imam mnoge dijagnoze zbog kojih svakodnevno pijem mnogobrojne tablete, među ostalim i za epilepsiju. Žaje se sjećam, s njim sam bio u ćeliji do njegovog izlaska nakon istražnog zatvora. Bili smo u dobrim odnosima, bio je dobar cimer, koliko se sjećam s nikim nije imao problema, razgovarali smo o privatnim, obiteljskim, normalnim temama, ali ne i o nesreći. Svako u zatvoru ima svoje djelo i o tome se uglavnom ne priča. Od onda ga nikad više nisam vidio ni čuo – izjavio je svjedok doveden na suđenje iz zatvora.

Kada mu je Žajin odvjetnik pak predočio pisanu izjavu iz iste godine, u kojoj on i još nekoliko cimera iz ćelije potpisuju da Žaja nikad nikome od njih nije pričao o nesreći niti priznao krivicu, navedeni svjedok kazao je kako to nije njegov potpis.

Riječ je, naime, o krunskom svjedoku za kojeg se očekivalo da potvrdi navedene prijašnje izjave dane tužiteljstvu, no on je porekao sve navedeno, nekoliko puta naglasivši kako se toga ne sjeća, pišu 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari