Operiran dječak kojeg je ugrizao poskok: Zmija ga je ujela na plaži, tik do mora

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Dječak bi uskoro mogao kući, ako ne bude komplikacija

Petogodišnjak iz Tuzle kojeg je u utorak poslijepodne na Pelješcu, u uvali Divna, ugrizao poskok za kažiprst desne ruke i koji je žurno policijskim helikopterom s Pelješca dovezen u KBC Split (OVDJE), nakon operativnog zahvata dobro se oporavlja i nije u životnoj opasnosti.

Ako se u daljnjem nastavku liječenja sve bude odvijalo po planu i ako ne bude neželjenih komplikacija, dječak bi mogao za šest do sedam dana biti pušten na kućnu njegu.

“Dolaskom na Kliniku za infektivne bolesti dijete je imalo otečenu ruku s krvnim podljevom te mu je odmah dan antiviperin serum, a kako smo posumnjali na akutni sindrom mišićnih odvojaka, koji je najteži oblik lokalne komplikacije, pozvali smo i dječjeg kirurga”, kazao je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, za Slobodnu Dalmaciju.

Zanimljivo je da je dječaka poskok ugrizao na samo jedan metar udaljenosti od mora, na plaži. Čim su roditelji postali svjesni da nešto nije kako treba, odnosno čim su vidjeli tragove ugriza na njegovu prstu, otišli su na Hitnu pomoć na Pelješcu, koja je odmah alarmirala helikopter MUP-a, koji je dijete u rekordnom roku prevezao u KBC Split na Križine, gdje se nalazi Klinika za infektivne bolesti KBC-a Split.

Liječnici nikad ne znaju koliko je zmija ostavila otrova pa je postupak liječenja kod svih isti. Kod djece je intenzitet otrovanja uvijek veći jer je inicirana veća količina otrova na jedinicu tjelesne mase zato što su djeca manja rastom i lakša.

Posljednji smrtni slučaj zbog ugriza poskoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se prije 12 godina, kada je smrtno stradalo dijete koje je ta zmija ugrizla za vrat.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari