POLICIJA UPOZORAVA 'PENZIĆE'

OPREZ Riječkim umirovljenicima na kućni prag dolaze lažni policajci sa ‘značkama’; Uzmu im novac i vrijedne predmete

Foto: Riportal

Radi prevencije ove vrste kaznenih djela policija je  kontaktirala Maticu umirovljenika grada Rijeke i dogovorila nastavak suradnje

Proteklih dana policija je zaprimila prijave nekoliko građana starije životne dobi koje su prevarile nepoznate osobe, predstavljajući se između ostalih i kao policijski službenici.

Naime, za sada nepoznata muška osoba, iskoristivši dob i zdravstveno stanje oštećenih, lažno se predstavljajući kao policajac uz pokazivanje „policijske značke“,  oštetio je hrvatske državljane u dobi između  58 i 88 godina  s područja grada Rijeke za sveukupno oko 58.000 kuna. Oštećenima je došao na kućni prag te ih zatražio da mu predaju „krivotvoreni“ novac, a u jednom je slučaju je zatražio nakit radi navodne provjere.

Ništa ne sumnjajući građani su mu uredno predali ono što ih je tražio, nakon čega se samozvani „policajac“ udaljio, a oni su naknadno shvatili da su drsko okradeni.

VIDEO DANA:

Osim toga, policija je zaprimila i nekoliko dojava građana, koji su na vrijeme prepoznali da je riječ o lažnom policajcu te nisu nasjeli da priču kojom ih je pokušao dovesti u zabludu i okrasti.

Kako bi prevenirali slične situacije u kojima su najčešće žrtve građani starije životne dobi, policija je odmah poduzela preventivne aktivnosti te kontaktirala Maticu kluba umirovljenika grada Rijeke. Tako je jučer 9. lipnja, policijski službenik za prevenciju I. policijske postaje Rijeka, Robert Rožić posjetio je prostorije Matice umirovljenika grada Rijeke te u razgovoru s predsjednikom Matice Emilom Baumgartnerom dogovorio daljinu suradnju.

Kako bi što više umirovljenika obavijestili o pojavi lažnog policajca ili lažnog policijskog inspektora, ali i drugih prevaranata te ih savjetovali da ne postanu žrtvom ove vrste kaznenih djela u klubovima umirovljenika na području Rijeke, bit će podijeljeni letci „Drske krađe ulične prijevare – prijevare na kućnom pragu“.  Na ovaj način dodatno će se informirali umirovljenici koji posjećuju svoje klubove radi zajedničkog druženja te istovremeno educirati o mjerama samozaštite od ove vrste kaznenih djela, ali i drugih oblika kaznenih djela imovinskog kriminaliteta.

Posebno je istaknuto da policijski službenici u odori ili policijski inspektori u civilu, ne dolaze na vrata građana kako bi od njih uzimali novac, nakit ili neke druge predmete s obrazloženjima da je krivotvoren, radi eventualnih provjera ili s bilo kakvim drugim izlikama.

Također, policija upozorava i savjetuje građane da u slučaju telefonskih poziva, kada se pozivatelj predstavlja  poziva bilo kao djelatnik policije, zaposlenik banke, zdravstveni djelatnik ili bilo koja druga službena osoba te od njih traži osobne podatke, podatke o bankovnim računima, o tome s kim žive, da li su sami kod kuće i slično, budu posebno oprezni. Građanima savjetujemo da ne odgovaraju na ovakva pitanja te pokušaju što prije završiti razgovor s takvim osobama, a u slučaju sumnje izvijeste policiju pozivom na 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari