'PROBLEM SU AMBICIJE RODITELJA'

Otac koji je udario nastavnika u Trogiru pritvoren. Ravnateljica: ‘Nije istina da ovo nije prvi napad’

Ilustrativna fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘Problem u školama je također neprepoznavanje različitih oblika nasilja kao nasilje. Svjedoci smo u kojem vremenu živimo i reći da se u nekoj instituciji nikada nije dogodilo nasilje je jednostavno statistički nemoguće’

Učenici 7. razreda OŠ Majstora Radovana u Trogiru nastavnik je oduzeo mobitel, a ona se ocu požalila s mobitela od prijateljice i otac je bijesan došao u školu. Pred djecom je fizički napao nastavnika, pa je stručno osoblje pozvalo policiju koja ga je odmah privela.

U toj školi mobitel treba biti ugašen i u torbi. 13-godišnjakinji ga je nastavnik biologije i kemije oduzeo do kraja nastave na što se ona požalila ocu koji je dojurio u školu i fizički nasrnuo na nastavnika.

“Na taj način je ostvario obilježja kaznenog djela prisila prema službenoj osobi i danas je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku”, rekla je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Iako danas nema nastave jer su započeli uskrsni praznici, i učenici i nastavnici uznemireni su nasiljem koje se jučer dogodilo.

“Problem u školama je također neprepoznavanje različitih oblika nasilja kao nasilje. Svjedoci smo u kojem vremenu živimo i reći da se u nekoj instituciji nikada nije dogodilo nasilje je jednostavno statistički nemoguće”, kaže Ana Hinić, voditeljica područnog ureda Split Sindikata hrvatskih učitelja.

‘Nije istina da ovo nije prvi napad’

Ravnateljica škole Zorana Bakula, koja nije bila prisutna u školi za vrijeme incidenta jer je radila u popodnevnoj smjeni, u školu je kaže došla kada i policija. Navode Sindikata drži paušalnima i neprovjerenima, pa se oglasila priopćenjem u kojem stoji:

“Informacija da ovo nije prvi napad i slučaj nasilja prema učiteljima apsolutno nije točna. Prvi put je netko od roditelja fizički nasrnuo na djelatnika Škole. Također, izrečeno je da takvu informaciju imaju s terena dok u isto vrijeme nisu ni pokušali kontaktirati sindikalnu povjerenicu iz Škole te provjeriti tu navodnu informaciju.”

“Otužno što je u drugi plan pao sam incident i činjenica da svatko može ući u školu u svako doba dana bez da se ikome javi, bez da ikoga obavijesti i kad dođe na taj način agresivno i ne znam ljuto, da je u stanju napraviti u stvari svašta, a mi smo nezaštićeni i na kraju u cijeloj ovoj priči smo ispali krivi mi nastavnici i ravnateljica”, potvrđuje riječi ravnateljice Vlatka Perica, predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja u OŠ Majstora Radovana iz Trogira.

U školi razmišljaju na koji način se zaštititi od nekontroliranih ulazaka u školu.

“Možemo staviti sto kartica i sto zaštitara, bolesne ambicije roditelja su problem. Zabranu mobitela u nastavi podržavam 300 posto”, kaže Mile Rilje, a njegova sugrađanka Marija Ugrina dodaje:

“Bilo bi dobro da se zatvaraju školska vrata, ali mislim da se i zatvaraju kod nas, mi smo u drugoj školi i kod nas se stvarni zatvaraju”.

Gradonačelnik Trogira spreman je pomoći da se spriječi bilo kakav vid nasilja.

“I moje oboje djece idu u tu školu, sigurno tehničke mjere bi se mogle uvesti, ono što treba isto naglasiti da je ovo izolirani incident, ja sam išao u tu školu, ja ne znam da se u 40 godina ikad tako nešto dogodilo…mi smo uvijek pomagali u tim situacijama”, kaže gradonačelnik Trogira Ante Bilić (SDP).

Agresivni otac proslijeđen je na ispitivanje državnom tužiteljstvu, a sudac istrage bi do kraja dana trebao odlučiti ostaje li u istražnom zatvoru, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari