VIKEND NA CESTAMA

Pijani vozač (49) teretnim vozilom izazvao prometnu nesreću u Crikvenici; ”Zaradio” veliku novčanu kaznu

Foto: Ilustracija (Tomislav Miletić/Pixsell)

Na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i proteklog vikenda je policija pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja te smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, osobito onih s najtežim posljedicama.

Tijekom nadzora je ukupno zabilježeno 229 prometnih prekršaja: 65 prekršaja prekoračenja brzine, 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim 12 prekršaja  vožnje pod utjecajem alkohola, četiri prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije, jedan prekršaj upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom te ostalih 97 različitih prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 188 km/h izmjerena je jučer, 9. svibnja u 21.21 sati  na autocesti A6 u blizini vijadukta Severinske Drage, gdje je posada policijskog presretača zaustavila 41-godišnjeg hrvatskog državljanina. Upravljao je osobnim vozilom marke Audi, zagrebačkih registracijskih oznaka, i kretao se u smjeru Zagreba tom brzinom, unatoč ograničenju brzine od 110 km/h. Uz to je utvrđeno da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 0,77 g/kg i u vrijeme važeće zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije.

Zbog počinjenih prekršaja, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, prekršajnim nalogom je novčano sankcioniran u iznosu od 18.000 kuna te je predložena i  zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije“ na dodatnih šest mjeseci.

Najveća koncentracija alkohola od 2,09 g/kg izmjerena je 49-godišnjem vozaču teretnog vozila marke Fiat Ducato, riječkih registracijskih oznaka, koji je u subotu, 8. svibnja u 17 sati izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom u ulici Benići u Crikvenici. Radi izazivanja prometne nesreće i vožnje pod utjecajem alkohola protiv  vozača podnijet je optužni prijedlog. Predložena mu je novčana kazna od 11.500 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije“ na tri mjeseca.

Što se tiče drugih evidentiranih koncentracija alkohola, od 68 alkotestiranih vozača njih četvero je zatečeno s koncentracijom u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg, dvoje s 1,51 g/kg i više, dok je po jedan vozač evidentiran u kategoriji s 1,01 do 1,51 promila, kao i do 0,51.

Prošlog vikenda dogodilo se i 29 prometnih nesreća u kojima je osam osoba lakše ozlijeđeno. U cilju veće sigurnosti prometa opetovano pozivamo vozače na pojačan oprez i dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i propisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari