EVO REZULTATA

Policija u Rijeci i okolici nadzirala ‘pojas’ i korištenje mobitela u vožnji. U samo 5 sati zabilježili 179 prekršaja!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji, izvijestila je policija

Jučer su od 10 do 15 sati policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka pojačano nadzirali korištenje sigurnosnog pojasa te nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje (distrakcija).

U sklopu akcije na području Policijske uprave primorsko-goranske kontrolirano je 276 vozila te je pri tome evidentirano 179 prekršaja koji se odnosi na 164 osobna vozila i 13 prekršaja za vozače teretnih vozila te dva motociklista.

Najveći broj prekršaja, njih 92 odnosi se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, po 55 prekršaja prekoračenja brzine, 15 prekršaja korištenja mobitela u vožnji te jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola.

Osim toga, evidentirano je sedam prekršaja vožnje tehnički neispravnim vozilom, četiri prekršaja vožnje neregistriranim vozilom, po dva prekršaja isteka važenja prometne dozvole i vožnje bez položenog ispita te po jedan prekršaj pretjecanja i obilaženja te vožnje pod zabranom i 15 ostalih prekršaja.

Osim toga, provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena na zaštitu pješaka u prometu. Za vrijeme akcije policija je evidentirala devet prekršaja prelaženja kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza

Podsjećamo, policija poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima – tzv. „pasivna sigurnost“. Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari