POLICIJA OTKRILA DETALJE

Policija prijavila i pretučenog HGSS-ovca na Platku, objavljuju detalje: ‘Nismo pokušali zataškati!’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ispred zgrade II. policijske postaje u Gundulićevoj ulici u Rijeci danas u podne održana je konferencija za medije o slučaju divlje tučnjave na Platku

Podsjetimo, nakon što su trojica mladića u automobilu BMW, driftajući po skijaškoj stazi, upali u dublji snijeg i zaglavili se, zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil. Kako im je objasnio da to ne može učiniti, napali su ga i udarali.

Na pitanja novinara odgovarali su Hari Brnad, zamjenik načelnika ove Policijske uprave i Tihomir Pojer, načelnik II. policijske postaje Rijeka.

Incident se dogodio prošlu nedjelju navečer na skijalištu Platak.

Nakon što su trojica mladića u automobilu BMW, driftajući po skijaškoj stazi, upali u dublji snijeg i zaglavili se, zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil. Kako im je objasnio da to ne može učiniti, napali su ga i udarali. Dobio je više udaraca, među ostalim i nogom u glavu te je onesviješten. U pokušaju razdvajanja i smirivanja situacije mladići iz BMW-a su udarili još nekoliko osoba te su troje od njih prevezeni u riječki KBC- Utvrđeno je da su zadobili lakše ozljede.

Riječka policija o cijelom se slučaju prvi put oglasila nakon puna dva radna dana. Policija je divljački napad okvalificirala tek kao prekršaj i nasilnike uopće nisu privodili dežurnom istražnom sucu niti su kontaktirali Državno odvjetništvo oko procjene kvalifikacije tog nedjela.

Policijska uprava primorsko-goranska je izvijestila da će nadležnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv trojice mladića starosti 21 i 22 godine za prekršaj naročito drskog i nepristojnog ponašanja, dok se kriminalističko istraživanje slučaja nastavlja, piše Net.hr.

Evo što su na podnevnoj konferenciji za medije PU primorsko-goranske govorili zamjenik načelnika PU Hari Brnad i Tihomir Poje.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

“Potrebno je demantirati neke napise da je policija nestručno odradio svoj posao”, kazao je uvodno Poje. “Policija nastupa kao tijelo koje provodi izvide. Općinski sud u Rijeci će o svemu biti izvješćen kao što je bilo i Općinsko državno odvjetništvo. Jedini utjecaj na naš rad je bio putem medijskog prostora, nikakvog drugog utjecaja nije bilo”, dodao je te rekao da je nedvojbeno riječ o prekršaju.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Među prijavljenima i ozlijeđeni HGSS-ovac

“Policijski službenici su se nakon dojave uputili na mjesto događaja i zatekli sudionike koji su, po prvim informacijama, zbog sumnje u počinjenje prekršaja privedeni. Provedeno je policijsko ispitivanje, oni su zadržani u postaji u vremenu koje zakon dopušta, a zatim su pušteni na slobodu. Završeno je krim istraživanje i potvrđeno je da su sve ozlijeđene osobe zadobile lake tjelesne ozljede”, kazao je Brnad. “Pet sudionika počinilo je prekršaje protiv javnog reda i mira i protiv njih će se podnijeti prijave sudu u Rijeci”, dodao je.

Na pitanje novinara, kojih je to pet osoba, Poje jeodgovorio: “Policija se ne vodi tko je tko, pet osoba je počinilo prekršaje. Da, među njima je i pripadnik HGSS-a”, kazao je. “Osobe koje su bile u BMW-u i druge osobe koje su se prethodno družile uz alkoholna pića u ugostiteljskom objektu što naravno nije zabranjeno.”

Na pitanje, uključuje li to i osobe koje su ozlijeđene, Brnad je potvrdio: “Da.”

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na pitanje, je li to nelogično, kazao je: “Ne zvuči nelogično. Da, ozlijeđena osoba može biti i počinitelj. Reakcija javnosti je poprilično burna. Policija nije pokušala zataškati ovaj događaj. Policija ne utvrđuje ozljede nego liječnik, mi smo izvještaj dobili danas. O svemu će odlučivati sud. Ženska osoba koja je bila sudionik nije prijavljena”, potvrdio je Brnad.

Na pitanje, zašto je ova vijest objavljena sa zakašnjenjem, iz PU su kazali da se ovakvi događaji inače ne objavljuju. Kazali su da u policiju ne dolazi unutarnja kontrola, jer je i to bilo pitanje.

Na pitanje, da je jedan od napadača i sportaš koji se bavi borilačkim sportom, kazali su da će o svemu tome odlučivati sud. “Odlučujući faktor kvalifikacija tjelesnih ozljeda koji smo dobili danas i utvrđeno je da su to lakše tjelesne ozljede”, dodali su.

Tko je prvi počeo nije relevantna činjenica za prekršaj

Na inzistiranje novinara da su napadači sportaši borilačkog sporta te da njihova sposobnost ozljeđivanja nije ista kao i u slučaju fizičkog obračuna među ‘običnim’ ljudima, te na komentare da nije u redu da se prekršajem ocjenjuje napad na osobu koja je zadobila udarac u glavu te ležala u nesvijesti, policajci su naveli da u prijavi ništa nije sporno navedeno.

“Tko je prvi počeo nije relevantna činjenica u samom biću prekršaja”, kazali su u PU. “Izvješćeno je Općinsko državno odvjetništvo kojem će danas biti dostavljena sva dokumentacija, istraživanje se nastavlja, ne želimo prejudicirati ničiju krivnju”, pojasnio je Poje. “Državno odvjetništvo može saznati o nekom događaju i iz medija. Mi izvješćujemo kad prikupimo sve informacije, a izvješće o zdravstvenom stanju smo dobili danas”, kazao je Poje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Prvi dan kada su privedeni, nismo još imali sve činjenice, privedeno je troje”, kazao je Brnad.

Na pitanje o prijateljskim vezama s osumnjičenima, Brnad je kazao: “Provodimo kriminalističko istraživanje od nedjelje. Osobe za koje sumnjamo da su počinili prekršaj su privedeni. Policija nije ništa pokušala zataškati.”

Na pitanje, znači li ovo podjelu krivice u prekršaju ravnopravno među svim sudionicma, kazali su: “Ne. Neki su prijavljeni za teže, a neki za lakše prekršaje. Pojedina ponašanja nekih sudionika opisana su člankom 13., a kod drugih je krim straživanjem utvrđeno da su počinili prekršaj iz članka 6. kojim je predviđena teža kazna, drsko ponašanje koje je teži oblik od tučnjave, članka 13”, pojasnio je Brnad, piše Net.hr.

Neki prekršaji su teži nego neka kaznena djela

“Osobe koje su osumnjičenici hrvatski su državljani i dostupni sudu. Ne vidim razloga za insinuaciju”, kazao je Poje na komentar da su nasilnici nakon ispitivanja pušteni na slobodu. “Prejudicirati nećemo ništa. Mi smo utvrdili osnovanu sumnju da su počinjeni prekršaji, a sudu smo dostavili kompletnu dokumentaciju. Ukoliko oni utvrde da se kod nekih radi o kaznenim djelima, onda će se zaustaviti prekršajni postupak”, kazao je Brnad.

Foto: Riportal – Pixsell

Na pitanje, jesu li putnici iz BMW-a napali HGSS-ovca ili ne, kazali su: “Nećemo vam pojašnjavati što smo utvrdili kriminalističkim istraživanjem. To je predmet eventaulnog kaznenog postupka.”

“Što se tiče prisutnosti droga, u ovom dijelu praksa se ne radi. Prisutnost alkohola da, prisutnost droga ne”, kazao je Brnad.

Na pitanje, tko je donio odluku da je u pitanju prekršajni postupak, Poje je kazao da je to policija, koja je ovlaštena procjenjivati radi li se o prekršaju ili o kaznenom djelu, međutim, o utemeljenosti kaznene prijave odlučuje državni odvjetnik. “Što se tiče prekršaja, neki prekršaji su teži nego neka kaznena djela i mogućnost kažnjavanja je veća. Za ovaj prekršaj se može izreći do 30 dana zatvora”, pojasnio je.

Na pitanje, je li došla kontrola iz Zagreba, Poje je potvrdio da je. “Naravno da policijski službenici se upućuju da se činjenice razjasne da insinuacije u medijima odnosno na društvenim mrežama ne bi postale istinite jer se time neistinito informira javnost.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari