NE PIJU ALKOHOL, ALI SE DROGIRAJU

Policija u Rijeci nadzirala mlade, kod jednog dečka pronašli i kokain! Alkohol više ‘nije u modi’?

Foto: Riportal

Pojačanim preventivnim mjerama u nadzoru mladih osoba, policijski službenici nastoje spriječiti njihova rizična i neprihvatljiva ponašanja u društvu, izvijestila je policija.

S ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti, kao i svake godine policijski službenici PU primorsko-goranske su od početka školske godine tijekom mjeseca rujna, listopada i studenog provodili pojačane preventivne mjere u nadzoru mladih osoba kako bi se spriječila njihova rizična i neprihvatljivih ponašanja.

“Ona se odnose primarno na nedozvoljene noćne izlaske, udaljenja iz obiteljskog doma i bjegova iz domskih ustanova, zatim prosjačenje, skitnje, nestrukturirano provođenje slobodnog vremena i štetnih druženja u večernjim satima, posebno u zonama odgojno-obrazovnih ustanova.”, pojasnili su iz policije.

Rizična ponašanja

Osim toga, rizična ponašanja su i konzumacije sredstava ovisnosti na javnim mjestima (alkohol, psihoaktivne tvari, duhanski proizvodi), kao i narušavanja javnog reda i mira ili uništavanja društvene i privatne imovine, ali i protupravnih sudjelovanja u igrama na sreću, kršenja prometnih propisa i drugo.

Tom su prilikom od 1. rujna do 30. studenoga 2022. zabilježeni sljedeći rezultati i aktivnosti:

U noćnom izlasku djece mlađe od 16 godina bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje na području PUPG Rijeka zatečeno je 14 djece, od kojih je 13 dječaka i jedna djevojčica. “O pronalasku istih nakon 23 sata obaviješteni su roditelji, članovi obitelji ili druge punoljetne osobe od povjerenja koji su zatim preuzeli djecu, a policijske postaje su o tome pismeno obavijestile nadležne centre za socijalnu skrb.”, pojasnili su iz policije njihovo postupanje u takvim slučajevima.

Droga kod 40 mlađih osoba – povećanje od 100 posto!

Uz navedene prekršaje, zabilježeno je i posjedovanje droge kod 40 mlađih osoba.

Droga je pronađena kod četiri maloljetnice, pet mlađih punoljetnica, devet maloljetnika i 22 mlađa punoljetnika

Kod četiri maloljetnice je pronađena droga marihuana, kod tri mlađe punoljetnice pronađena je marihuana, kod jedne „speed“ i  kod jedne mlađe punoljetnice marihuana, MDMA tzv. “ecstasy“ te ketamin.

Kod sedam maloljetnika je pronađena droga marihuana, kod jednog amfetamin te kod jednog kokain i marihuana, kod jednog i amfetamin te kod jednog droga kokain i marihuana.

Kod 20 mlađih punoljetnika pronađena je droga marihuana, kod jednog je pronađen kokain te kod jednog  „speed“.

Kod jednog maloljetnika je pronađen amfetamin te kod jednog kokain i marihuana.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je droga pronađena kod 16 mlađih osoba (kod četiri maloljetne i 12 mlađih punoljetnih osoba), povećanje prekršaja veće je od 100 %, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Alkohol više nije u modi?!

“No, za razliku od uočenog povećanja prekršaja zlouporabe droge, ove godine pak u konzumaciji alkoholnih pića na javnim mjestima nije zatečena niti jedna osoba, a prošle 2021. je bilo čak 40 mladih osoba. Kako ove godine nije bilo zatečenih niti sankcioniranih mladih osoba radi navedenog, može se zaključiti na nezainteresiranost novijih generacija mladih za ovakvim oblikom  provođenja slobodnog vremena.”, primjećuju iz policije.

Uz spomenuto, policijski službenici su obavljali i pojačani nadzor mladih vozača te sankcionirali prekršaje iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nadzirani i mladi u prometu

Tom su prilikom izvršili kontrolu 533 mlada, odnosno 48 maloljetna vozača kojom prilikom su utvrdili 49 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 27 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i  27 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom. šest prekršaja upravljanje bez zaštitne kacige, četiri prekršaja vožnje vozila bez registarske oznake i jedan prekršaj upravljanje za vrijeme zabrane upravljanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari