Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nesretnu ženu je poskok ugrizao za četvrti prst desne ruke

Stanovnica otoka Hvara kod predjela Selce u Bogomolju pamtit će do kraja života ovogodišnju berbu maslina s obzirom na to da ju je za prst desne ruke ugrizao poskok, koji se skrivao na jednoj od grana masline.

Berači koji su bili s njom odmah su pozvali Hitnu pomoć iz Jelse, čija je ekipa brzo reagirala pa je nesretna 66-godišnja žena sanitetskim vozilom prevezena na hvarski heliodrom, a zatim u splitsku bolnicu. U KBC-ovoj Klinici za infektologiju sve je bilo spremno jer je zaprimljena dojavu da dolazi pacijentica s ugrizom otrovnice.

”Ženu je poskok ugrizao za četvrti prst desne ruke, a na mjestu ugriza stvorio se otok i krvni podljev koji se proširio na cijelu ruku i dio trupa, pa je odmah zadržana u bolnici. Pacijentica je primila antiviperinski serum i ostalu potrebnu terapiju. Pet dana nakon ugriza, zdravstveno stanje pacijentice je stabilno, otok je znatno smanjen, ali je još uvijek vidljiv krvni podljev. Možda će trebati i intervencija kolega kirurga, ali o tome ćemo odlučiti naknadno. Na mjestu ugriza vidi se mjehur ispunjen krvlju, no on se ponekad javlja nakon ugriza zmije otrovnice”, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize zmija.

Prema njegovim riječima, u ovom dijelu godine ne treba čuditi što poskoci borave na granama stabala, posebice maslina: ”Poskoka ne nalazimo često na stablima, ali se u ovo doba zna penjati po granama. Budući da je ljeti puno vruće, nije svojstveno da tijekom ljeta ta vrsta zmije bude na stablu. No, iako je još uvijek vrlo toplo, temperature su ipak niže od ljetnih, pa se poskok penje na stablo, kako bi mu bilo toplije, a ponekad lovi i ptice”.

Unatoč svemu, beračica maslina nastradala je od ugriza “đavolje zmije”, koja se skrila u krošnji. Na sreću, na ovom području od početka godine nije bilo puno ugriza poskoka, kaže Lukšić: ”Ove godine zabilježeno je “samo” pet ugriza poskoka, što je najmanja brojka u posljednjih 30 godina. U pravilu imamo desetak ugriza godišnje”.

Da se ne radi o bezazlenoj opasnosti prilikom branja maslina i drugih jesenskih plodova, najbolje to znaju otočani, koji su se ove godine i “organizirali” te obavještavali jedni druge o pojavnosti poskoka, i to preko Facebooka.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari