Presuda: ‘Tražio je da se skinem, molila sam da to ne radi. Naredio je da ležim jer će doći i drugi. I došli su’

Photo: Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ženu je odveo na kat i naredio joj da se skine i legne te ju je silovao. Vrhovni sud potvrdio mu je presudu od osam godina

Pero Jekić (58) pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, odlučio je Vrhovni sud, potvrdivši tako prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Optuženik je osuđen zbog nečovječnog postupanja 1991. prema civilnom stanovništvu. Vrhovni sud navodi u obrazloženju presude da je naoružan automatskom puškom, zajedno sa još dvojicom muškaraca, ušao u kuću civila gdje je zatekao dvije starije osobe; muškaraca i ženu. Ženu je odveo na kat i naredio joj da se skine i legne te ju je silovao. Naredio joj je da dalje leži jer će doći drugi muškarac koji je s njim u društvu. Potom je i drugi muškarac sa ženom izvršio nasilni spolni odnos, a nakon njega i treći muškarac. Za to su vrijeme u kuhinji tukli starijeg muškarca, ubadali su ga noževima po glavi i tijelu, rezali po vratu ispod brade, vezali mu uže oko vrata i prijetili da će ga objesiti. Jekić se teretio i da je pokušao silovati još jednu ženu – naredio joj je da uđe u kuću i legne, no u tome nije uspio pa joj je kraj glave ispalio metak. On je tijekom istrage ispitan zamolbenim putem jer živi u Srbiji. Nijekao je djelo, te je tvrdio da on tog dana uopće nije bio u Hrvatskom Buntiću.

Inače, taj dan je u to selo, u kojem je uglavnom živjelo starije stanovništvo, ušlo 100 pripadnika srpskih parapostrojbi. Pretraživali su kuće u potrazi za oružjem te su pucali po kućama. Neke od kuća su zapalili, a zapalili su i katoličku crkvu sv. Ante Padovanskog.

Jekićeva žrtva opisala je događaj, kazavši da su tog dana u selo ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Jedna je grupa pretražila njezinu kuću i otišla, nakon čega je došao Jekić sa Stevom Karaicom i još jednom nepoznatom osobom. “Jekić je tražio da ja s njim idem pregledati kuću. Moj se muž usprotivio, kazao je da će on ići s njim. No Jekić mu nije dao. Odveo me na kat i naredio mi da legnem i skinem se. Molila sam ga da to ne radi jer mu ja mogu biti majka. No, on me nije poslušao. Nakon što je završio, rekao mi je ostanem ležati jer će doći i drugi. I došli su”, svjedočila je žrtva, a prenosi Večernji list.

Dok su nju silovali, u prizemlju kuće njezin je muž premlaćen. Osim što su ga tukli, ubadali su ga nožem po glavi i tijelu, a stavili su mu uže oko vrata. Njegova supruga našla ga je kasnije uplakanog iza štednjaka, te ga je iznijela iz kuće i omotala dekom. Sakrili su se u živicu te su se u kuću vratili tek sljedeći dan. Bili su prevezeni u bolnicu u Sisku, pa o njihovom ozljedama postoji i medicinska dokumentacija. Nakon što se iživio nad supružnicima, Jekić je izašao iz kuće te je vidio još jednu ženu, kojoj je naredio da ode do obližnju štalu i legne. Nju je pokušao silovati. Inače, obje žene su ga prepoznale, a u svojim iskazima su kazale da su ga znale od ranije jer je bio iz susjednog sela. Jekić je tijekom suđenja pokušao osporiti svoj identitet, tvrdeći da poznaje još barem 11 Jekića te da to nije bio on.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora 8 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud, navodi se, vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno je kao otegotna okolnost uzeta u obzir brojnost radnji u počinjenju djela i visok stupanj kriminalne volje. Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama, piše u presudi Vrhovnog suda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari