POBJEDA PRAVNOG SUSTAVA?

Prosjak mora u zatvor: Sud mu oduzeo 85 kuna i 30 lipa koliko je taj dan užicao

Photo: Igor Kralj/PIXSELLr

Osim što mora u zatvor, dužan je i nadoknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna, a isti će se u protivnom naplatiti prisilno

Prosjak iz Nove Gradiške osuđen je na pet dana zatvora zbog prošnje novca ispred dućana, a prije nego što je uhićen policija mu je oduzela novac koji je taj dan zaradio prošnjom.

“Okrivljenom se također oduzima imovinska korist ostvarena prekršajem u iznosu od 84,30 kuna, koja se ima uplatiti u Državni proračun Republike Hrvatske u roku od 15 dana”, stoji u presudi prekršajno sudca, koju je prenio portal Danica.hr.

Nesretni je prosjak kazneno djelo počinio još prošle godine, oko 10:30 ujutro, ispred Konzuma u Benkovićevoj ulici u Novoj Gradišci.

“Stojeći kod ulaznih vrata, držeći otvoren dlan lijeve ruke u kojoj se nalazio kovani novac, građane koji su ulazili ili izlazili prosio je novac govoreći da nema primanja ni što za jesti izazivajući kod građana samilost. Okrivljeni je time učinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa mu se izriče kazna zatvora u trajanju od 5 dana. Dužan je stupiti na izdržavanje kazne zatvora po pozivu ovog suda, a nakon pravomoćnosti presude”, optužio ga je sudac.

Osim što mora u zatvor, dužan je i nadoknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna, a isti će se u protivnom naplatiti prisilno. Prosjak se pozivu suda nije odazvao te nije dostavio pisanu obranu, niti obavijestio sud o promjeni adrese.

Prijavili su ga građani, a u dokaznom je postupku ispitan i policajac koji se odazvao na dojavu i priveo ga.

“Otišao sam tamo i zatekao okrivljenog Petra na ulaznim vratima Konzuma kako ispruženim dlanom lijeve ruke u kojem su se nalazile kovanice od građana i kupaca prosi novac, pozivajući se na svoje teške životne prilike izazivajući samilost. Kod okrivljenog sam pronašao 84,30 kune kovanica koje je isprosio od građana koje sam mu oduzeo te su uplaćene u državni proračun. Okrivljeni učestalo prosi kod Konzuma i u prolazu na pijacu”, rekao je na suđenju policajac, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari