IPAK "PROVALJENA"

Riječanka (36) kazneno prijavljena za prouzročenje stečaja tvrtke; Novac podijelila sebi i poslovno povezanoj tvrtki!

Foto: Pixell

Policija 36-godišnjakinju sumnjiči za počinjenje kaznenih djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje i prouzročenje stečaja

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom iz Rijeke, proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policija ju sumnjiči da je kao odgovorna osoba riječkog trgovačkog društva, u razdoblju od 24. srpnja 2018. pa do kraja rujna 2020. godine, počinila tri kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave sačinivši i koristeći lažne fakture društva za troje hrvatskih državljana. Osim toga, sumnjiči se i za počinjenje kaznenih djela prouzročenje stečaja, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, kao i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Ova kaznena djela počinila je tijekom 2020. godine kada je umanjila stečajnu imovinu spomenutog društva u suprotnosti s urednim i savjesnim gospodarenjem isplativši poslovno povezanoj tvrtki i sebi novac u iznosu od oko 171.200 kuna. K tome je toj tvrtki i hrvatskom državljaninu prodala pokretnu imovinu društva u vrijednosti oko 179. 000 kuna, smanjivši tako stečajnu masu u iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraživanjem je također utvrđeno da u razdoblju od 24. srpnja 2019. do 19. veljače 2021. godine nije vodila poslovne knjige društva točno i istinito, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, čime je otežala preglednost poslovanja i imovinskog stanja društva. Uz to od 1. rujna do 21. rujna 2020. godine nije pokrenula stečajni postupak prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i odredbama Stečajnog zakona, a što je bila u obvezi kao jedina odgovorna osoba društva temeljem Zakona o trgovačkim društvima, pa je po službenoj dužnosti prethodni stečajni postupak pokrenula nadležna državna institucija u veljači 2021. godine.

Završetkom kriminalističkog istraživanja, protiv 36-godišnjakinje je podnijeta kaznena prijava za navedena kaznena djela mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari