KAKVA VARKA!

Riječanka “kupila” vozilo putem interneta, nikad ga nije ni vidjela! Ostala je bez velike svote novca…

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Riječanka je dogovorila kupnju vozila putem interneta, ali joj ono nikad nije dostavljeno čime je materijalno oštećena za oko 73.000 kuna 

Ovih dana u Rijeci policija je zaprimila kaznenu prijavu 47-godišnje hrvatske državljanke koja je materijalno oštećena prilikom dogovaranja kupnje vozila putem interneta.

Naime, vjerujući navodima iz objavljenog oglasa na internetu o povoljnoj kupnji vozila, dogovorila je s nepoznatom osobom kupnju osobnog vozila i uplatila traženi iznos. Međutim, spomenuto vozilo joj nikad nije dostavljeno čime je materijalno oštećena za oko 73.000 kuna.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske pozivaju građane na povećani oprez pri korištenju neprovjerenih internetskih sadržaja budući da mogu postati žrtvom prijevara.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela prijevare, građanima se savjetuje da budu vrlo oprezni kome se obraćaju za kupnju vrijednih materijalnih stvari, s kime sklapaju ugovorne odnose virtualno i pod kojim uvjetima.

Također, nerazmjerna ponuđena cijena u odnosu na tržišnu cijenu neke materijalne stvari, kupcima bi svakako trebalo biti upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske donose najčešće online prijevare:

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu onlinu ponudu.

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

CEO prevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novac s poslovnog računa.

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta

Vishing – Krađa identiteta pozivom: telefonska prevara u kojoj vas prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phishing – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

U slučaju bilo kakve sumnje na počinjenje ovakvih i sličnih kaznenih djela, odmah pozovite policiju na broj 192 ili osobno podnesite prijavu u najbližu policijsku postaju!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari