ODBIJENA MU ŽALBA

Šest mjeseci zatvora jer je ukrao hranu: ‘Bio sam gladan. Tri dana nisam ništa jeo’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Okrivljeni (67) je u vrećicu stavio suhomesnate proizvode i prošao pored blagajne bez plaćanja

Miroslav S. (67) iz okolice Bjelovara, morat će odslužiti kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je žalbu okrivljenika, ali i žalbu državnog odvjetništva te time potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Bjelovaru kojom je 67-godišnjak osuđen na pola godine zatvora.

Krađa se dogodila 5. rujna 2018. godine u jednom trgovačkom centru u Križevcima. Okrivljeni je u vrećicu stavio suhomesnate proizvode i prošao pored blagajne bez plaćanja.

”Bio sam gladan i nisam imao što jesti. Zadnja tri dana nisam ništa pojeo”, branio se okrivljeni Miroslav tijekom kaznenog postupka. Inače nije u mirovini i nema stalna primanja.

Nakon što je na prvostupanjskom sudu početkom ožujka 2019. godine kao nepopravljivi recidivist nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, okrivljeni je putem svoje braniteljice uložio žalbu. Između ostalog, žalio se na količinu ukradenih proizvoda, njih ukupno 15, tvrdeći da toliku količinu ne bi mogao sam iznijeti radi bolesne kralježnice.

No cilj te žalbe bio je zapravo ukupan iznos ukradenih stvari koji se s višekratnom vrećicom koja je koštala 9,99 kuna, popeo na 1.150,84 kune, piše Bjelovar live.

Da je iznos ukradene robe bio manji od 1000 kuna, okrivljeni ne bi bio kazneno gonjen po službenoj dužnosti, već bi trgovački centar naknadu štete morao potraživati putem privatne parnice. No, njegove navode iz žalbe demantirao je detaljan popis ukradenih stvari jer ga je na izlazu zaustavio zaštitar i pozvao policiju.

Državno odvjetništvo također je uložilo žalbu smatrajući da je izrečena kazna preniska. Međutim, sud ju je odbio pod obrazloženjem da je kazna primjerena i da će se njome postići svrha kažnjavanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari