GROZNO...

Šok na radnom mjestu! Liječnicu nakon niza prijetnji napao pacijent

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL"/ Ilustracija

Na otoku Lošinju napadnuta je liječnica. Kako prenosi KoHOM, napao ju je pacijent.

“Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) najoštrije osuđuje napad liječnicu obiteljske medicine koju je – na radnom mjestu u ambulanti na otoku Lošinju – napao pacijent. KoHOM upozorava da su liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre izloženi sve većem broju verbalnih napada, a ponekad i fizičkim nasrtajima”, pišu u priopćenju.

“Nasilje postaje sve češći obrazac ponašanja jer pacijentima nisu jasna pravila osiguravatelja pa svoj bijes usmjeravaju prema liječnicima obiteljske medicine. Svemu doprinosi i to što zdravstvena administracija konstantno stigmatizira obiteljske liječnike jer ih vrlo često indirektno ili direktno označava kao krivce zbog neorganiziranosti i propusta u zdravstvenom sustavu”, dodaju.

“Sjetimo se sramotnih izjava s najviših pozicija zdravstvene administracije da su obiteljski liječnici neradnici, da su krivi za veliku smrtnost zbog Covida-19 i slično. KoHOM poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva te DORH, domove zdravlja i ostale da poduzmu sve mjere kako bi se nasilje prema zdravstvenim djelatnicima, a zbog čega su oštećeni i svi ostali pacijenti – zaustavilo.

Pozivamo ih da liječnicima obiteljske medicine i medicinskim sestrama omoguće sigurne uvjete za rad, bolju pravnu i fizičku zaštitu kako bi savjesno, odgovorno, predano i na dobrobit pacijenata mogli obavljati svoj posao”, dodaju.

Domovi zdravlja trebali bi osigurati da mjesta posebnih dežurstava čuvaju zaštitari. Poražavajuća je činjenica da napadnuta liječnica kojoj se prijetilo smrću, iako iznimno potresena, nije mogla otići na bolovanje. To bi značilo da bi dvije ambulante ostale bez liječnika, jer ona uz svoju radi i zamjenu za drugu ambulantu”, pišu.

“Uz to, napadnuta liječnica ne može dobiti ni zamjenu za specijalizaciju koja je već započela. Na Lošinju su samo četiri ambulante koje pokrivaju otoke Cres, Lošinj, Ilovik i Unije, prenosi Kanal Ri.

Liječnici ne mogu otići na bolovanje ili godišnji. Zaduženi su za mrtvozorstvo, a u sezoni za veliki broj turista. Slika je to stanja na otocima u kojoj se primarni zdravstveni sustav urušava, a na što KoHOM nadležne godinama upozorava”, dodaju u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari