Tko je ukrao zlato i eure iz sefa u sjedištu kriminalističke policije u Heinzlovoj?

Dvojica osumnjičenika su jučer puštena, a ostatak u Remetincu čeka nastavak istrage o međunarodnom pranju novca povezanom s peruanskim narkokartelom

Iznajmljena rezidencija japanskog veleposlanika u zagrebačkim Remetama, iako neizravno, našla se u aferi s pranjem 638 milijuna kuna. Naime, vlasnik te kuće, koja se s okućnicom proteže na više od 3.300 kvadrata je Ante Galo, jedan od 15 osumnjičenih za najveću pojedinačnu operaciju pranja novca u hrvatskoj povijesti.

Navodno je upravo Galo skupljao sav novac, svih 630 opranih milijuna kuna, koji je iz Italije stizao za nepostojeće zlato i onda ga raspoređivao ostalim.

Ispitivanja su počela, a sumnja se da da je u sve uključen moćan peruanski narkokartel. Navodno je policijskim istražiteljima krajem prošle godine prvi o tome progovorio Igor Mikola, koji je tada izručen iz Perua, a sada služi kaznu u Lepoglavi.

No osumnjičeni trebali bi otkriti cijeli proces pranja novca. Upravo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, bijega i ponavljanja djela, svima je određen jednomjesečni pritvor.

Ovdje u zatvoru u Remetincu su svi osumnjičenici, nakon što su jučer uhvačeni Antonio i Pejo Ivić na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Njihovi odvjetnici tumače da nisu bili u bijegu.

Oni još nisu ispitani, a upravo je njima zapljenjeno onih famoznih 280.000 eura i dva kilograma zlatna, sve što je prije tjedan dana ukradeno iz sjedišta kriminalističke policije.

Zna se da je provalnik za krađu koristio požarne stepenice, ali ne i tko je dokaze ukrao. Sumnja se da je peruanski kartel zaprijetio hrvatskim osumnjičenicima da riješe situaciju s, doduše malim djelom, opranog novca koji bi ih mogao odati.

S tim ili bez toga, istražitelji su ušli u trag novca, a na tom putu možda otkriju i krivca koji je opljačkao samu policiju.
Damira Gregoret

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari