UPOZORENJE GRAĐANIMA: Sakrijte PIN kod korištenja bankomata!

Foto: Ilustracija/Pixell

Na dva riječka bankomata u proteklih par pronađeni su tzv. „skimmer“ , odnosno, „shuater“ uređaji za nedozvoljeno očitavanje PIN brojeva

Na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske u proteklih par dana u dva slučaja pronađeni su tzv. „skimmer“ , odnosno, „shuater“ uređaji na bankomatima. Riječ je o neovlašteno postavljenim čitačima magnetnih zapisa s minijaturnim kamerama za nedozvoljeno očitavanje PIN brojeva.

Kradljivci PIN-ova i podataka s bankovnih kartica tijekom turističke sezone još su aktivniji pa na bankomate učestalije postavljaju uređaje kojima snimaju podatke s kartice. S obzirom na mogućnost zlouporabe i krađe identiteta upozoravamo građane da prilikom korištenja bankomata apsolutno poštuju sigurnosne upute otisnute na bankomatima.

Po uočavanju bilo kakvih neuobičajenih detalja, pozivamo građane da odmah obavijeste banku ili policiju na broj 192.

Kako bi spriječili moguće krađe i drugih oblika zlouporabe kartica, a time i nastanak materijalne štete, građanima iz PU primorsko-goranske savjetuju:

-Obavezno se potpišite na kartici u prostor koji je za to predviđen,
-Čuvajte karticu jednako kao i gotovinu te je nikada ne ostavljajte bez nadzora,
-Zapamtite svoj PIN broj – nemojte ga držati zajedno s katicom u novčaniku niti ga zapisivati na karticu,
-Ukoliko mijenjate PIN broj izbjegavajte datume rođenja, godišnjice, telefonske brojeve ili slične kombinacije brojeva jer se lako otkriju,
-Ne odgovarajte na upite i ne popunjavajte obrasce koje zaprimate elektronskom poštom i kojima se traže detaljni podaci o kartici, broju i stanju računa – odmah obavijestite banku!
-Slijedite upute banke za korištenje bankomata,
-Prilikom unosa PIN broja na bankomatu obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu,
-Budite oprezni prilikom korištenja bankomata na mjestima koja su slabo osvijetljena ili na osami, pogledajte tko se nalazi u vašoj blizini,
-Ako je bankomat zadržao karticu odmah izvijestite banku – budite oprezni s onima koji vam nude pomoć, i to je jedan od načina da netko neovlašteno dođe do vašeg Pin broja, a tako i do vašeg novca,
-Prije podizanja novca pažljivo pregledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata – ukoliko primijetite nešto neobično (oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje) nemojte ga koristiti već odmah obavijestite banku ili policiju na broj 192!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views