POLICIJA O INCIDENTU NA RUJEVICI: Više navijača HNK “Rijeka” napalo zaštitara

Ilustracija (Riportal)

Kako smo izvijestili ranije, nakon sinoćnje utakmice novog prvenstva Rijeka-Slaven Belupo došlo je do nemilih scena na istočnoj tribini (zamjenskog) Stadiona HNK Rijeke

Navijači Rijeke po običaju su uz ogradu istočne tribine još proslavljali pobjedu  kada je taj je običaj brutalno prekinut od strane policije i uz „prekomjernu uporabu pendreka“ ali i suzavca kojim su navijači prskani u oči kako bi se potjerali s ograde tribine (OVDJE)

Pritom su, kako je donio Facebook profil portala Hoću RI, „redari a poslije i interventna policija nasilno počeli skidati navijače s ograde te udarati pendrecima i prskati suzavcem ravno u oči. Puno navijača među kojima ima i djece je zadobilo opekline na očima, a nekolicini osoba je i pozlilo.“, ističe Hoću Ri i dodaje – „Sramota u režiji policije i Securitas redarske službe!“.

Zašto je do ovoga došlo, i čemu takva promjena ponašanja sigurnosnih službi prema dobrodošlo euforičnim navijačima Rijeke? Ovakvo pitanje uputili smo i HNK Rijeci odnosno Policijskoj upravi primorsko-goranskoj odakle smo u 13 sati dobili i odgovor koji prenosimo u cijelosti:

„Sinoć je na riječkom stadionu Rujevica održano javno okupljanje – nogometna utakmica I. HNL između HNK «Rijeka» iz Rijeke i NK «Slaven Belupo» iz Koprivnice. Na utakmici je bilo nazočno oko 5 600 gledatelja. Tijekom utakmice su privedene tri osobe zbog alkoholiziranosti i počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Na kraju javnog okupljanja došlo je do narušavanja javnog reda i mira oko 22.51 sati. Riječ je o protupravnom ponašanju kada je više navijača HNK “Rijeka” napalo zaštitara angažiranog na osiguranju javnog skupa koji je intervenirao zbog penjanja navijača na zaštitnu ogradu, a potom i na policijske službenike Interventne jedinice policije Rijeka koji su intervenirali na zahtjev zaštitara. Policijski službenici su u uspostavljanju javnog reda i mira i u obrani od napada, primijenili sredstva prisile.

U tijeku je kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi počinitelji narušavanja javnog reda i mira te sve okolnosti ovog događaja.“, stoji u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.

Nakon svega, jednostavnim logičnim razmišljanjem dolazimo do ključnog pitanja: kako je, zašto i kada penjanje navijača na ogradu postalo tako grozno i „protupravno ponašanje“, kada smo – posebno krajem prošle, pobjedničke sezone – svjedočili tome da je to sasvim uobičajeni dio navijačkog folklora?

Očekujemo još nekoliko odgovora s nekoliko strana o ovoj (nenadanoj?) „problematici“!

U priloženom videu sjajnog youtubera EDEN7 možete vidjeti “uredovanje” policije u “trećem poluvremenu” sinoćnje utakmice!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari