POTRESNA ISPOVIJEST Majka zlostavljane djevojke: ‘Plačući mi je priznala da je profesor tjelesnog dira’

Foto: Ilustracija

Donosimo vam ispovijest majke djevojke koju je kao 13-godišnju osnovnoškolku seksualno zlostavljao učitelj tjelesnog odgoja, već ranije osuđivan za slična nedjela

“Doživjela sam od profesora tjelesnog odgoja da me kod izvođenja vježbi dira po nezgodnim djelovima tijela u više navrata. Neko vrijeme sam skupljala hrabrost nekome to priznati. Osjećala sam strah, sram, gadljivost”.

Ovo je pismo danas 17-ogodišnje seksualno zlostavljane djevojčice. Napisano čak četiri godine poslije nemilog incidenta. Upravo toliko traje njezina pravna bitka. Sve se dogodilo kada je bila u najosjetljivijoj dobi. Tek je bila navršila 13 i doživjela šok.

“Došla je iz škole plačući, gdje mi je priznala da je profesor iz tjelesnog dira te da joj je radi toga neugodnog. Ja sam nakon te njezine izjave reagirala odmah iste sekunde gdje sam se uputila u osnovnu školu. On se bahato ponio i reagirao je kao da je to nešto najnormalnije. Pošto smo mala sredina tako se to probalo i zataškati”, ispričala nam je njena majka.

pismo zlostavljanje

A da se probalo zataškati govori i činjenica da je spomenuti profesor, već jednom pravomoćno osuđen zbog seksualnog zlostavljanja, i dalje vodio nastavu tjelesnog odgoja. I opet učinio isto. Ivani. Nazvat ćemo je tako jer je pravni postupak u tijeku, a i riječ je o starijoj maloljetnici. Ivana je pretužna da bi nam uopće mogla išta ispričati, kroz suze nam priznaje njezina majka.

“Svaki odlazak na tjelesni joj je bio mučenje. Prilikom izvođenja vježbi bi uzeo nju i na njoj pokazivao vježbe gdje bi koristio priliku da je dira”, kaže majka.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još nije odgovorilo na naš upit kako je moguće da je spomenuti profesor mogao nakon pravomoćne presude za zlostavljanje djeteta uopće biti blizu djece. I sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić šokirana je propustom.

“Ministarstvo prosvjete bi itekako moralo voditi računa da osobe koje su već jednom osuđene za kaznu na štetu djece sigurno ne mogu raditi u ustanovi, pogotovo obrazovnoj”, rekla je.

Ministarstvo je zakazalo baš kao i ravnatelj škole. Ivana je danas djevojka koja se još uvijek bori s demonima iz prošlosti. Umjesto da uživa sa svojim vršnjacima ona prolazi već treće sudsko vještačenje i odgovara na pitanja koja bole poput – je li se prilikom tuširanja dirate za intimne djelove tijela? Jesi li vidjela muško splovilo? Ako jesi, kako si reagirala kad si ga vidjela?

“Ako smo imali tri vještačenja znači da je to dijete razgovaralo s barem šest različitih odraslih osoba. Sveukupno bismo između 7-8 mjeseci trebali donijeti odluku”, kaže Peto Kujundžić.

Zbog svega toga Ivana je na rubu. Sve što želi je pravda – da se zlostavljač kazni, a njoj vrati dostojanstvo.

“Kada vidi da se ja i suprug zagrlimo ili poljubimo, njoj se to gadi”, kaže njena majka.

Ivana više nikada neće biti ista osoba. S 13 godina zlostavljač joj je ostavio križ koji će nositi cijeli život.

Potresna ispovijest ove majke samo je vapaj kako bi zaštitila prava svog djeteta, djeteta koje je u ovoj priči žrtva sustava. Takvih je još mnogo.
Nives Polovina Barun

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari