GOSPODARSKI KRIMINALITET

Vlasnica tvrtke s područja PGŽ oštetila državni proračun za više od 370.000 kuna!

Foto: Riportal - (M.L.)

Osumnjičena 56-godišnjakinja počinila je kaznena djela utaja poreza ili carine, davanja lažnog iskaza, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

“Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 56-godišnjakinja, kao vlasnica tvrtke sa sjedištem na području PGŽ-a, u dva navrata 2013. i 2018. godine u postupku osnivanja obrta i  tvrtke iznijela neistinite podatke o nepostojanju poreznog duga i drugih davanja, iako je znala da obrt i tvrtka u njenom vlasništvu imaju nepodmirenih davanja s tog osnova u iznosu od oko 176 000  kuna.

VIDEO DANA:

Također je utvrđeno da 56-godišnjakinja u svojstvu direktora i osnivača tvrtke, pet godina nije obračunala ni prijavila porez na dohodak i dobit, odnosno počevši s 2014. do zaključno s 2019. godinom, čime je oštetila Državni proračun RH za više od 370. 000 kuna.

Nadalje, kao odgovorna osoba ugašene i brisane tvrtke, tijekom 2018. godine izradila je nekoliko računa te ih ispostavila svojim komitentima, koji su i platili novčani iznos od oko 4.200 kuna, iako tvrtka u vrijeme izdavanja računa nije postojala.

Navedenim radnjama osumnjičena 56-godišnjakinja počinila je kaznena djela utaja poreza ili carine, davanja lažnog iskaza i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Uz to, utvrđeno je kako je bila u zakonskoj obvezi voditi poslovne knjige, a što nije činila između 2014. i 2019. godine, čime je počinila kaznena djela povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Za kaznena djela utaja poreza ili carine i  povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, prijavljena je i tvrtka u vlasništvu osumnjičenice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari