TRI RAČUNALNE PREVARE

Vlasnika tvrtke s opatijskog područja nazvala ženska osoba. Napravio je sve kako je tražila – i ostao bez gomile eura!

Ilustracija: Riportal

Tijekom ovog tjedna policija je na području djelovanja PU primorsko-goranske zaprimila tri kaznene prijave o počinjenju kaznenih djela računalne prijevare na štetu troje hrvatskih državljana u dobi od 39, 43 i 53 godine

Svaki od ova tri slučaja određeno je upozorenje građanima da ne nasjedaju na sve domišljatije prevare. Posebno je stradao jedan poduzetnik sa šireg opatijskog područja.

Predstavila se na engleskom jeziku

“Oštećenog 43-godišnjaka, vlasnika tvrtke sa šireg opatijskog područja, na mobitel je nazvala nepoznata ženska osoba koja mu se obratila na engleskom jeziku predstavivši se kao djelatnica jedne tvrtke.

Navela je da mu je računalo hakirano i da su mu ukradeni podaci koje je potrebno zaštititi. Oštećeni je dozvolio navedenoj ženskoj osobi da se spoji na njegovo računalo putem aplikacije da bi u jednom trenutku zamijetio da mu s bankovnog računa tvrtke nedostaje određeni novčani iznos.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Pored toga, 39-godišnjoj hrvatskoj državljanki se putem mobilne aplikacije javila nepoznata muška osoba u namjeri kupnje proizvoda kojeg je oštećena oglasila na internetu. U poruci na mobilnoj aplikaciji nepoznata osoba joj je poslala poveznicu koju je oštećena otvorila i upisala broj kartice tekućeg računa te je ubrzo primijetila da s računa nedostaje novac.

Nadalje, 53-godišnjak je prijavio da je nepoznata osoba neovlašteno koristila podatke s njegove bankovne kartice čime ga je oštetila za određeni novčani iznos.

Počinjenim kaznenim djelima oštećeno je troje hrvatskih državljana za oko 11 270 eura.

S obzirom da je zadnji petak u studenom, ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak / Black Friday, odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude, građanima iz policije savjetuju da se čuvaju mogućih prijevara.

Što možete učiniti?

koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari